Kezdődik az albérletszezon

2022.07.21. 16:17

Már nemcsak a bérleti díj, hanem a rezsi összege is szempont - Mi lesz veled, albérletpiac?

Csütörtök este kihirdetik a felvételi ponthatárokat, kezdődik az albérletszezon. Szombathelyen átlagosan 115 ezer forintért adnak bérbe egy ingatlant, több mint húszezerrel többért, mint tavaly ilyenkor.

Vas Népe

Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő portál szerint folyamatos drágulással vág neki az országos albérletpiac a csúcsidőszaknak. A bérleti díjak 2022-ben majdnem negyedével voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: az emelkedés egyebek között azzal magyarázható, hogy a stabilan erős kereslethez képest a kínálat a felére esett vissza. – Arra számítunk, hogy a kereslet és kínálat a következő időszakban egyensúlyba kerül. A következő hetekben berobbanó kereslettel párhuzamosan a kínálat is bővülésnek indult, és ismét bőven 10 ezer fölé kerülhet a kiadó lakóingatlanok száma, amelyekből az egyetemre tartó fiatalok válogathatnak. A kínálat bővülése visszafoghatja az albérletárak emelkedését is – fűzte hozzá a szakértő. 

Balogh László szerint az idei albérletszezon azért lesz kivételes, mert az előző években a lokáció és a bérleti díj volt a legmeghatározóbb tényező a bérlőjelölteknél, csak ezek után jött a rezsi és közös költség. Az idei szezonban viszont várhatóan szinte minden lakásmegtekintés során elhangzik majd a kérdés, hogy mennyi a rezsije. 

A diákoknak már nemcsak a folyamatosan növekvő bérleti díjak jelentik majd a kihívást, hanem tudatosabban oda kell figyelniük a kiválasztott ingatlan energiafogyasztására is. Az egy főre jutó bérleti díj csökkentését a diákok eddig úgy oldották meg, hogy többen béreltek egy nagyobb alapterületű ingatlant, de idén ezek közül is az energiatakarékos lakásokat érdemes keresniük. 

Az egyetemvárosok közül Debrecenre, Győrre és Veszprémre 150-150 ezer forintos átlagos bérleti díj volt jellemző július közepén. Miskolcon 95, Szegeden 140, Pécsen 130 forintért kínálják a kiadó lakásokat a tulajdonosok. Szombathelyen most átlagosan 115 ezer forintot kérnek albérletenként, tavaly ugyanez a szám még 93 ezer volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!