Kiemelt jelentőségű ügy

2022.09.26. 16:12

Négyszázmilliós támogatást kértek a közművekhez - Az általános forgalmi adó megfizetését a büki önkormányzatnak kell vállalni

A büki iparterület fejlesztéséhez kapcsolódó közműberuházásokhoz központi támogatást kért a város, meg is nyerte, a hétfői testületi ülésen pedig a képviselők döntöttek arról, az önkormányzat vállalja a százmilliós nagyságrendű adó megfizetését.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Fotós: Unger Tamás

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a büki iparterület bővítését. A kapcsolódó közműberuházások összege az előzetes tervek szerint 428 millió forint, amelyre támogatási igényt nyújtottak be a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárához. Még idén december 31-ig szeretnék megvalósítani a tisztított víz elvezetését a szennyvíztelepről, majd jövő év elejéig, január 31-ig az iszapvíztelenítő rendszer első ütemét. Ennek tervezési és engedélyezési munkái ez év október 31-ig lezajlanak. 

A víztisztítási technológia megépítéséhez szükséges területet az önkormányzat már megvásárolta 51 millió forintért. A további műszaki munkák – beleértve a kutak, víztorony létesítését, és ezekhez a területek megvásárlását is ­– 2023-24-ben zajlanak átfogva három évet. Mindehhez az önkormányzat fogja biztosítani a százmillió forintot meghaladó általános forgalmi adó összegét a 2022-2024. évek városi költségvetése terhére, mivel arra a minisztériumi támogatás nem terjed ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában