Itt már erő van

2022.10.07. 16:09

Együtt tennék erősebbé a térséget  - Fejlesztési tervekről egyeztettek a Megyeházán, kijelölték a fő irányokat  - fotók

A megyei önkormányzat közreműködésével konzultációra hívta a térség meghatározó politikai, gazdasági, oktatási szereplőit Czunyiné dr. Bertalan Judit, Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa. A pénteki egyeztetés központi témája az együttműködés volt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter május végén jelentette be: a közép-magyarországi régióval kiegészülve a jövőben öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért. Az északnyugat-magyarországi zóna Czunyiné Bertalan Judithoz tartozik. A kormánybiztos konzultációs folyamatot indított azzal a céllal, hogy megismerje a különböző fejlesztési terveket – TOP-os pályázatok, Fenntartható Városfejlesztési Program, Megyei Integrált Területi Program – és kísérletet tegyen ezek összehangolására.

– Problémáiban ez a többihez képest egy nagyon más egységet képviselő régió. Itt nem a felzárkóztatás, hanem a gazdaság erejének megtartása és fokozás a cél – hangsúlyozta. Kifejtette: a GDP-arányos befizetések és termelési mutatók itt a legjobbak az országban. Itt már erő van, és ezeket az erőket egymás erősítésére kell összehangolni, és nem szabad hagyni, hogy kioltsák egymást. Czunyiné dr. Bertalan Judit kérdésünkre beszélt arról is, a jelenlegi válsághelyzetben ki kell használni az időt a tervezésre. 

– Ha ez a helyzet rendeződik, akkor komplex és újra helyzetbehozó, erősítő programokkal kell tudni előállni. Ha kész a koncepció, ha megvannak a tervek, azonnal lehet majd kezdeni – fogalmazott, majd hozzátette: ahogy eddig, a jelenlegi helyzetben is a munkahelyek védelme és a családok támogatása elsőbbséget élvez. 

Az egyeztetésen részt vettek a megyei önkormányzat, az ipar- és az agrárgazdasági kamara, valamint a felsőoktatás képviselői, a nagyobb városok polgármesterei, alpolgármesterei, továbbá Ismertette céljait, elképzeléseit dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: Vas megye fejlődése szempontjából továbbra is három útszakasz– az észak-keleti elkerülő, illetve a Szombathely és Kőszeg, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti gyorsforgalmi út – megépítését tartja a legfontosabbnak.  

– Ismert, a háború és a nyomában járó szankciók, illetve az energiaválság arra kényszerítették a kormányt, hogy a magyar családok védelme érdekében az erőfeszítéseit most arra koncentrálja, hogy mindenki melegben tölthesse az előttünk álló téli hónapokat. Ebben a helyzetben a még fizikailag el nem kezdett beruházásokat felfüggesztette, de nem eltörölte. Ez azt jelenti, hogy a tervezési munkák például folytatódnak – fogalmazott dr. Hende Csaba. Aláhúzta: számos egyéb terve van, de a legfőbb az úthálózat-fejlesztés. Szombathely igen kedvező gazdaságföldrajzi helyzetének a kihasználására úgy nyílik mód, ha ezek az útszakaszok megépülnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!