Letették az alapkövet

2022.10.27. 16:18

Előretölthető steril üvegfecskendőket gyártanak 2024 tavaszától Lukácsházán a SCHOTT új csarnokában - fotók

Ez év tavaszán sikeres pályázaton kormányzati támogatást nyert egy újonnan épülő steril üvegfecskendő gyár és magasraktár kivitelezésére a Schott Hungary Kft. Az épületek alapkövét csütörtökön ünnepélyes keretek között helyezték el.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Csúcstechnológiát képviselő termékek gyártását kezdi meg 2024 tavaszán Magyarországon a SCHOTT Pharma. A több millió eurós beruházás kormányzati támogatással valósul meg. Előre tölthető steril üvegfecskendőket (PFS) gyártanak majd az új csarnokban. A kiváló minőségű fecskendők stabil, hosszú távú tárolási megoldást kínálnak a gyógyszerek számára, valamint biztonságos és kényelmes felhasználást a páciensek és az egészségügyi szakemberek részére. A cég a beruházással 80-120 új munkahelyet teremt a telephelyen.

Vizi Balázs, a Schott Hungary Kft. tömegtermék-gyártásért felelős régiós igazgatója beszédében a cég magyarországi történetét, majd a mostani beruházási döntés megszületéséig vezető utat foglalta össze. Az első csarnok óta évről évre bővültek, cégük a négyszeresére nőtt, és a SCHOTT Pharma család egyik legnagyobb telephelye lett: jelenleg 26 ezer négyzetméteren 600 munkavállalójuk vesz részt a legmagasabb minőségű gyógyszeripari csomagolóanyagok gyártásában. Éves gyártási mennyiségük nagyságrendjét szemléltetve elmondta: az EU területén minden család átlagosan húsz termékükkel találkozik évente. Mint mondta, a mostani több millió eurós fejlesztés kihathat cégük következő harminc évére is: erős alapokkal, modern gépekkel és kellő szaktudással vágnak neki a feladatnak.

– A beruházással egy lépéssel előbbre lépünk, és magas hozzáadott értékű megoldást biztosítsunk a biológiai anyagok, vakcinák és a legújabb generációs mRNS-alapú gyógyszerek biztonságos tárolására és adagolására – mondta Andreas Reisse, a SCHOTT Pharma vezérigazgatója. Hozzátette: nemcsak a gyógyszeripar, hanem Magyarország számára is hatalmas előrelépés a fejlesztés, az új lukácsházi gyártócsarnokkal egy második előretölthető, steril üvegfecskendő gyártási központot hoznak létre.

– Büszkék vagyunk Lukácsházára és a misszióra, amit az itt készülő ampullákba kerülő koronavírus-elleni oltóanyagok révén ez a gyár az emberiségért tett – fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő, majd megköszönte a vállalat vezetőinek, hogy a magyarországi beruházás mellett döntöttek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA) pedig a partnerséget, azt, hogy a kormány több milliárdos támogatást biztosított a tervekhez.

– A válságok korát érjük. Migráció, koronavírus, háború, energiaválság, gazdasági kihívások egymás után és egymással egy időben jelennek meg – emlékeztetett Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a koronavírus kapcsán szólt az egészségiparhoz kötődő beruházás fontosságáról. Mint mondta, a járvány alatt megtanultuk, hogy Magyarországnak rendelkeznie kell stratégiai képességekkel, amelyek az életmentéshez elengedhetetlenül szükségesek. Biztonságunk feltétele, hogy Magyarország önellátóvá váljon orvostechnikai eszközök terén. – Ma már van maszkgyártási és lélegeztetőgép-gyártási kapacitásunk oltóanyaggyár épül Debrecenben, és van teherszállító repülőgépünk is. Az orvosieszköz-gyártásban az egyik legnagyobb bővülést a fecskendőgyártás területén értük el – ezt a sikert erősíti a német SCHOTT mostani bővítése is. A beruházás 28 milliárd forint összértékű, ehhez a kormány 3,3 milliárd forint támogatással járult hozzá. Magas hozzáadott értékű terméket állítanak majd elő – ilyen gyártásra mostanáig csak Svájcban volt lehetőség – emelte ki. Megjegyezte még: Magyarország mellett szól a politikai stabilitás, az alacsony adók, a beruházásbarát gazdasági környezet és a munkaerő – a szorgalmas és tehetséges magyar emberek. A cég vezetőinek hangsúlyozta: a kormány együttműködésére a jövőben is számíthatnak.

A sajtótájékoztató után letették az új csarnok alapkövét, előtte időkapszulát helyeztek el, amelybe a munkavállalók és az üzemi tanács tagjai idézeteket, üzeneteket, jókívánságokat, a cégre jellemző használati tárgyakat és újságokat tettek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!