Igények

2022.10.04. 13:51

Kell-e barnaszén? - A megkérdezett falvakban csak páran jeleztek vissza, nem tudni, mennyibe fog kerülni

Merklin Tímea

Illusztráció!

Fotó: Unger Tamás

Az önkormányzatok Vas megyében is  felmérték a lakosság barnakőszén igényét a Belügyminisztérium kérésére, ahova a szeptember 30-ig kellett visszajelezni. Megkérdeztünk néhány vasi kistelepülést.

A minisztériumi megkeresésben foglaltak szerint a kialakult gazdasági helyzet, energiakrízis nagy erőfeszítést kíván, ugyanakkor a kormány célja továbbra is az, hogy biztosítható legyen a lakosság, az önkormányzati intézmények téli fűtéséhez szükséges tüzelőanyag. A hivatalok a 26-ig begyűjtött települési szintű adatokat szeptember 30-ig továbbították a minisztérium felé. A felmérés településmérettől független volt, a szétosztás módjáról egyelőre nincsen szó, csak a felhasználási szándékot kellett jelezni, háztartásonként majd egy ember igényelhet. Megkérdeztünk néhány Vas megyei kistelepülést, milyen igényekkel jelentkezett a lakosság.

Dukán Németh Dezső polgármester elmondta, hogy nem jelezte senki, hogy szénnel fűtene. Minden önkormányzati intézményt átalakítottak gázfűtésesre három évvel ezelőtt. Energiatakarékossági okokból, hogy ne kelljen gázzal fűteni, a téli szezonra a hivatal felköltözik az orvosi rendelő épületébe, ahol egy közösségi klubhelyiség is van, ez volt a korábbi postaépület, amelyben még lehet fával fűteni, van benne két kandalló, a tetőn pedig napelemek.

Nagytilajban Horváthné Kántor Klárától megtudtuk: egyetlen ember jelentkezett barnakőszénért, három mázsára tartana igényt. Az önkormányzati intézményeket fával fűtik, a kultúrházban cserépkályha van, a hivatalban két helyiségben egy-egy fával fűthető kályha. A polgármesterasszonynak otthon cserépkályhája és csempetűzhelye van, tartályos gázzal fűtenek, a kazánjukat át tudják állítani vegyestüzelésűre szükség esetén.

Söptén Nagy Róbert Balázs úgy tájékoztatott, hogy szénnel fűthető önkormányzati intézmény nincs, a település lakói közül három érdeklődő volt.

Tormásligeten Mester Árpád polgármester azt mondta, nincs olyan intézmény, ahol barnaszénnel lehetne fűteni, és a lakosság sem érdeklődött. Tömördön Kollárits Gábor hasonló helyzetről számolt be, hozzátéve, hogy valószínűsíti: azért nem jelentkeztek a barnaszénre a falubeliek, mert nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!