Kevesebbet, de drágábban

2022.11.21. 16:42

A termőföldforgalom csökkent, az árak nőttek Vas megyében - grafika

Az előző két évit meghaladó ütemben folytatódott 2021-ben a termőföldárak emelkedése. A mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Vas megyében még ennél is nagyobb volt a drágulás.

Cseh-Egyed Bernadett

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

2021-ben 14 százalékkal nagyobb termőföldterületet értékesítettek, mint az előző évben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban közzétett jelentéséből. A mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek 1,1 százaléka, összesen 72 ezer hektár cserélt gazdát. Ez megközelíti a 2017. évi értékesítés volumenét, amely azóta minden évben mérséklődött, egészen 2020-ig. A termőföldárak és az értékesített terület együttes emelkedése 16 százalékkal magasabb forgalmi értéket eredményezett az egy évvel korábbinál. Vas megye a kivételek között van: 2021-ben csak nálunk, Baranya, Békés és Somogy megyében nem nőtt az értékesített terület az előző évhez képest.  

Minden megyében, szántóból adtak el a legtöbbet. Ennek az átlagára Békés, Hajdú-Bihar, Tolna, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében volt a legmagasabb (2,0–2,5 millió forint/hektár), Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Zala megyében a legalacsonyabb. A drágulás mértéke Vas megyében valamivel meg is haladta a 19 százalékot 2021-ben az azt megelőző esztendőhöz képest, ez még az országos átlagnál is magasabb. Míg 2020-ban 1,6, tavaly 1,8 millió forintba került egy hektár szántó megyénkben.  

 

A mikrokörzetek a mezőgazdasági tájkörzetrendszer legalsó szintjét képezik, ezt figyelembe véve sem tapasztalható nagy különbség megyében: a szántó átlagos értéke hektáronként a határ mentén 1,88; a Folyók völgyében 2,08; a Hegyháton pedig 1,9 millió forint.  

A termőföldárakhoz hasonlóan a földbérleti díjak emelkedése sem állt meg 2021-ben, a növekedés üteme minden művelési ágban jelentősen felgyorsult. A szántó művelési ágba tartozó földterületek éves bérleti díja – az előző évi 7,3%-os növekedés után – átlagosan 13%-kal volt magasabb a 2020. évinél, így egy hektár szántó átlagos éves bérleti díja 72 700 forint volt országosan. A szőlő bérleti díja 13, az erdőé 11, a gyepé és a gyümölcsösé 10-10%-kal nőtt 2020-hoz mérten. 

Vas megyében 55,7 ezer forintért lehetett bérelni egy hektár szántót 2020, tavaly ez a szám 66, 1 volt – a drágulás ez esetben is közel tíz százalék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában