Helyi gazdaság

2022.11.15. 17:51

Kecskés László a Parkerdő lakóparknál történt fakivágásról: Ez barbár pusztítás

Ez barbár pusztítás, ez fagyilkosság. Fel vagyok háborodva – így reagált dr. Kecskés László, szombathelyi képviselő a Homok út menti fakivágásra. A város „zöld tanácsnoka” egyelőre hallgat az ügyben.

Tömböly Ágnes

Dr. Kecskés László kifogásolja azt is: nemhogy nem ültettek el 1000 fát Szombathelyen, a Homok út mellett rendkívüli fakitermelés történt 

Fotó: VN

Komoly visszhangot váltott ki: Szombathelyen több mint száz fát vágtak ki a Parkerdő lakópark melletti területen, arra civilek hívták fel a figyelmet. Kedden a város klímaügyekért felelős tanácsnokához fordultunk kérdésekkel, hogy megtudjuk: városvezetőként tett-e bármit is azért, hogy megakadályozza a pusztítást. 

© Unger Tamás
A Parkerdő lakóparkban élő Kremser Csaba is megdöbbenve szembesült azzal: egészséges, 30-50 éves fákat taroltak le a területen 
Forrás: VN

Megnéztük a politikus közösségi oldalát is: kedden egy petíciót népszerűsített, amiben a „bulizók lehúzása helyett” valódi környezettudatos megoldásként a repohár rendszer bevezetéséért állt ki. A példátlan szombathelyi fakivágásról – érdekes módon – nem posztolt a klímaügyekért felelős tanácsnok Facebook-oldalán. Németh Ákost kedden próbáltuk elérni azon a telefonszámon is, amit honlapján tett közzé, ám azt nem vette fel senki. E-mailben elküldött kérdéseinkre sem érkezett - egyelőre - válasz.

Reagált viszont dr. Kecskés László, a körzet fideszes önkormányzati képviselője: - Ez barbár pusztítás, fagyilkosság. Fel vagyok háborodva – fogalmazott tőle szokatlan élességgel a politikus, ami arra is utal: a példátlan belterületi fakivágás őt is szíven ütötte. 

Kifejtette azt is: - Nemény András azt ígérte, hogy megválasztása esetén a ciklusa első évében ezer fát ültet. Ebből alig történt valami, jó ha egy-kétszáz fát elültettek a három év alatt. Ennek részeként minden képviselőt megkérdeztek, hol szeretne a körzetén belül facsemetét, jómagam éppen a Homok utat jelöltem meg. Ezért is elborzadva látom, hogy miközben azokat a fákat még nem ültették el, a Parkerdő lakópark mellett több mint száz, láthatóan egészséges fát kivágtak ezen a magánterületen – hangsúlyozta dr. Kecskés László. 

 Úgy folytatta: - Azért szomorú ez az egész, mert miközben a magyar kormány fásítási programjában ugyanezen időszak alatt – volt vírushelyzet, háború –, 2020 és 2022 között 39 ezer fát ültettek országszerte. Csak ebben az évben 14 ezer fatelepítés történt, a legtöbb Vas megyében: 1288 fa került a vasi falvakba. Ott ültetnek, s nem arra hivatkoznak, hogy háború van vagy vírushelyzet, hanem arra, hogy zöldek akarunk-e lenni vagy sem – hangsúlyozta dr. Kecskés László, aki az ügyben a polgármester és a zöldügyekért felelős tanácsnok felelősségét is firtatta. 

A képviselő rámutatott: korábban a környéken élők közül több mint négyszázan írták alá azt a petíciót, amiben tiltakoztak a tervezett új társasházak ellen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!