Ingatlanpiaci körkép

2022.11.23. 16:00

Többen jöttek, mint ahányan elmentek - Nagy volt a mozgás Vas megyében

Mintegy 7800-an érkeztek Vasba tavaly, ezzel párhuzamosan 7200-an távoztak a megyéből – derül ki az ingatlan.com költözési, vándorlási adatok alapján készített elemzéséből.

Cseh-Egyed Bernadett

Számottevő változások zajlottak a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint.  

Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Hozzátette: A különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos - arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül. 

 Vas megyébe 7800-an érkeztek, a legtöbben Zala, Győr-Moson-Sopron megyéből, valamint Budapestről, mégpedig összesen 1152-en. Ezzel párhuzamosan 7204-en költöztek ki a megyéből, körükben Budapest, Győr-Moson-Sopron és Zala megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen szintén majdnem 1164-en választották. Vas megyén belül pedig közel 11 235-en váltottak lakhelyet, 5030-an másik településre, 6078-an pedig az adott településen belül költöztek el.  

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró 1834 lakóingatlan adata alapján. Szombathelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 553 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 45,9 millió forint volt. A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Kőszegen 486 ezer, Sárváron 445 ezer, Bükön 351 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 46,8-65 millió forint között volt. Celldömölkön 299, Körmenden 361 ezer forintba került az ingatlanok négyzetméterára átlagosan. VN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!