Sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást

2022.12.16. 16:00

Az ünnepi menü hozzávalóit keresik - A szombathelyi vásárcsarnokban jártunk - fotók

A karácsonyra készülnek a piacra járók is – pénteken széles választék és a helyi termelőknél kifogástalanul szép áru várta őket a Vásárcsarnokban, igaz, nagyobb-jövés-menésre számítottunk.

Tóth Kata

Kummer Miklósné a szaloncukros, akinek a standjánál Kiss Beatrix válogatott

Fotó: © Unger Tamás

Az első csarnokban, szemben a bejárattal Gálné Faller Henrietta sírdíszeket kínál: a legkisebb, egy gyertyával 1700, a nagyobb 2500 forintba kerül, kétgyertyásból is van kétfajta: 2200 és 3200 forintért, a háromgyertyás 3800-ért. Elhunyt szeretteikre emlékezve karácsony alkalmával sokan visznek a temetőbe a fa talpon, fenyőből, termésekkel dekorált díszekből, amelyek egy hete kaphatók a Vásárcsarnokban. Az árus hétvégétől számít több vevőre, eleve később, 9 órától indul a piac, hiába vannak a helyszínen az eladók már hajnal óta.

Közvetlenül mellette dombokban áll a szaloncukor Kummer Miklósné standjánál. – Valamivel kevesebb fogy, mint tavaly, érezhető, hogy drágább a szaloncukor. Aki visz, az általában kevesebbet – keresik a zselést, a konzumot, a Vadászt, a hagyományos ízeket. És egyre többen ragaszkodnak a minőséghez, még ha az ár borsosabb is – mondta Andrea. Eper-tejszínes, banános, alma-fahéjas, vajkaramellás, rumos-diós fajtát 2400, marcipánost 4000, aszalt szilvás-csokist, fehér csokist, konyakmeggyest 6000 forintért láttunk, a legdrágábbak között volt a Vadász-fekete erdős: kilóját 6500 forintért adta. A különlegességek között felfigyeltünk a tökmagkrémes, kék szőlős, homoktövises változatra.

Az előrelátó háziasszonyok a napokban beszerzik az ünnepi fogásokhoz szükséges alapanyagokat.

A zserbóhoz sárgabarack- és ribizlilekvárt vásárolhatnak például Molnár Istvánnénál. Az őstermelőtől a hecsedli-, galagonya- és szilvalekvárt inkább ajándékba vásárolják, a sütikhez, húsokhoz áfonya-, a marhahúshoz birslekvárt keresnek nála. A befőttesüvegeken mérettől függően 1600 és 3000 forintos árcímkét is láttunk – azt ígérte, jövő héten 10 százalék kedvezményt ad mindenre.

Egy kiló máknak 3000, egy kiló diónak akciósan 3600 forint kilója. – Jön az ünnep, hadd fogyjon több – így gondolkodik Németh Vince. A dobozos tojás darabja nála 100 forint, 95 forintért L-es, 90 forintért M-es méretű kapható tálcáról. Rohamra ő sem számít, de mintha csütörtök óta többen jönnének, mondja. A karácsonyt a bejgli teszi teljessé. Ahhoz vett a standjánál mákot egy nagymama, akinél húsleves, sült hús, sült csirke, rántott hal, rántott gomba lesz az ünnepi menü. A halászléhez már megvan a hal, a húsféléket kell még beszereznie. Tizenkét embert vár karácsonyra: két gyermeke családját, az unokákat, árulta el.

A leghosszabb sor az őstermelői mintaboltnál és a pékség előtt állt – húsra, bejglire, süteményekre adtak le előrendelést az emberek. A füstölt szalonnát, a tarját, a csülköt, a töpörtyűt is keresik a vásárlók, többen vásároltak kocsonyához való alapanyagot, hallottuk Merkl Lászlótól a húsos pult mögül. A töpörtyű kilója 4800, a szalonnának 4000, a tarjának 5700 kilója. náluk. Házi manufaktúrájukban kecskesajtot, juhsajtot, fügelekvárt, birsalmakompótot, vegyes savanyúságokat is készítenek. A sorkikápolnai Németh Ramón zöldségesnél is érdeklődtünk: szerinte sokan az utolsó pillanatra hagyják a beszerzéseket. A töltött káposztához keresett most a savanyú káposzta, a karácsonyi asztalra kerül cékla, lila káposzta, csalamádé is, tudtuk meg Singerék standjánál. Ahogy honlapján hirdeti a piac: az ünnep össze kellékét egy helyen megtalálják a vásárlók. Ha magunknak mindent megvettünk, még a madaraknak is csinálhatunk karácsonyt: madáreleség is van eladó, 600 forintért egy kiló. 

Piaci árak:

Szaloncukor 2400-6500 Ft/kg

Dió 3600-4000 Ft/kg

Mák 3000 Ft/kg

Mandarin 850 Ft/kg

Alma 350-500 Ft/kg

Narancs 700 Ft/kg

Banán 900 Ft/kg

Savanyú káposzta 1200 Ft/kg

Lila káposzta, csalamádé 1400 Ft/kg

Sárgarépa 600 Ft/kg

Lila hagyma 600 Ft/kg

Vörös hagyma 380 Ft/kg

Burgonya 380 Ft/kg

Sütőtök 600 Ft/kg

Édesburgonya 1000 Ft/kg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!