Több víz jut a holtágba

2022.12.06. 12:34

Elkészült a Rába pápoci fenékküszöbe - Jól vizsgázott közepes vízhozam mellett

Augusztus első hetében kezdte meg a fenékküszöb építését az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába pápoci szakaszán. A munkálatok azóta befejeződtek, a szakemberek pedig a hosszan tartó kisvizes időszak után újabb, ezúttal közepes vízhozamok mellett vizsgálhatták annak működését.

Polgár Patrícia

Középvizes állapotban is kiválóan működik a nemrég megépült pápoci fenékküszöb – derül ki az  Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményéből.

Augusztus végén a Vas Népe is beszámolt arról, hogy az akkori kisebb árhullámot sikeresen vezette le, a pápoci holtágban is megindult az áramlás. Ezúttal a hosszan tartó kisvizes időszak után a szakemberek közepes vízhozam mellett szemlélhették az új pápoci fenékküszöb működését, amelyre a kőmű megépítése óta még nem volt lehetőség.

 

Mint az a közleményükből kiderül: a Rábán érkező vízhozam nagy része a kőküszöbön bukott át, ugyanakkor a létesítmény megfelelő mennyiségű friss víz utánpótlással látta el a pápoci holtágat is. Ebben a vízhozam-tartományban már annyi víz érkezik a Rábán, hogy a holtágba is jelentős, másodpercenként közel egy köbméter víz jut. Ez azt jelenti, hogy a holtág teljes hosszán a korábbinál intenzívebb áramlás alakult ki, amely biztosította az újonnan kialakított vizes élőhely átöblítését.

- A Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című KEHOP-projektben megépített pápoci fenékküszöb kivitelezési munkái befejeződtek, megtörtént a csatlakozó partszakaszok rendezése is. A halak szempontjából a fenékküszöb átjárhatóságát maga a kisvízi bukókialakítás, illetve a holtág biztosítja. A vízitúrázókat pedig a küszöb alatt és felett kialakított sólyázóhelyek segítik a csónakok átemelésében – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!