Magyar falu program

2022.12.16. 14:55

Jó utak találkoznak - Átadták az idei fejlesztéseket a Iváncon - fotók

Az idén megvalósult út és járda fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót pénteken az ivánci Kossuth utcában.

Merklin Tímea

Kulcsár Béla, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója, Gyarmati Tibor polgármester, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos és Kiss György plébános

Fotó: Szendi Péter

Köszöntőjében Gyarmati Tibor polgármester megemlékezett Kós Károly erdélyi építész 1883. december 16-i születésnapjáról (jövőre lesz a 140. évfordulója), mert népies stílusának van ivánci lenyomata, a most átadott út és járda kereszteződése mellett álló Bubbla ház is ilyen.  

Amint megtudtuk, a bolttól a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott intézményig tartó járdaszakasz belügyminisztériumi fejlesztés volt, közel 13 millió forint értékben, amiben volt kétmillió forint önkormányzati önerő. A járda a téesz időkben készült, azóta ebek harmincadjára került, ennek felújításával együtt elmondható, hogy a település járdáinak száz százaléka megújult az utóbbi években. Az útfelújítás Magyar Falu Programból valósult meg: Bubbla-ház mellett felmenő utat – amely összeköti a Thököly utcát Kossuth utcával – aszfaltozták; a művelődési ház utcájában pedig ugyancsak egy közel nyolcszázméteres útfejlesztés történt, mélyalapozással, korszerű terramixes technológiával. Példaértékű volt az együttműködés Kulcsár Bélával, a kivitelező cég ügyvezetőjével, aki nem emelt árakat, hanem a beruházást az eredeti ajánlat szerint valósította meg. A polgármester köszönetet mondott pályázataik  támogatásáértV. Németh Zsolt miniszterelnöki biztosnak, országgyűlési képviselőnek, aki kifejtette: egy település élete akkor kiegyensúlyozott, ha fizikai és szellemi fejlődése párhuzamos, Iváncon ez a kettősség megvan; nemrégiben átadtak egy Sigray-emlékhelyet, most pedig a felújított utakat.  

- Meggyőződésem, hogy ez a magyar építészet történetének egyik legkiemelkedőbb időszaka, azért áll hozzám közel, mert mindig azzal foglalkozunk, hogyan lehet valamit alkotni, megőrizni valamit a múltból és mai keretek között bemutathatóvá tenni; Kós Károly is ebben a szellemiségben dolgozott – mondta V. Németh Zsolt, hozzátéve a jókívánságot, hogy minél több kismama tolja majd a felújított utakon a babakocsit, mert akkor a járda már nem cél lesz, hanem eszköz ahhoz, hogy a fiatalok a településen maradjanak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!