Korábban leállt a közlekedés

2022.12.13. 21:41

Magyar munkavállalókat is érint - Fokozatos béremelést kapnak a vasúti dolgozók Ausztriában

Célba értek a vasúti dolgozók sztrájkkövetelései Ausztriában, átlagosan 8,9 százalékkal emelkedik a szektorban dolgozók bére a következő két év során - közölték a Vida vasúti szakszervezet képviselői kedden.

MTI

Forrás: ÖBB

A béremelést - mely az ÖBB osztrák állami vasúttársaság mintegy 50 ezer dolgozóját érinti - fokozatos lépésekben, arányosan viszik véghez, figyelembe véve azt, hogy az adott dolgozónak mennyi a jövedelme. Ennek értelmében a legalacsonyabb bérű munkavállalók 11-12 százalékot béremelésre számíthatnak.
    A dolgozók fizetését december elsejei hatállyal nyolc százalékkal, de legalább 210 euróval (86 ezer forint) emelik meg. A megállapodás szerint 2024 februárjáig a vasúti szektor mindegyik dolgozójának legalább 480 euróval (197 ezer forint) fog növekedni a fizetése.
    A tárgyalások során az infláció 8,1 százalékos értékéből indultak ki, ez képezte a béremelés minimum mértékét.
    Novemberben végén már lezajlott egy sikertelen tárgyalás, ezt követően pedig a vasúti dolgozók figyelmeztető sztrájkja miatt egy teljes napra leállt a vasúti közlekedés az országban.
    Thomas Scheiber, aki a munkáltatók képviseletében vett részt a tárgyaláson, elmondta, hogy a megállapodás azért elfogadható a munkaadónak, mert a béremelést két évre szétteríthetik, és a vasút továbbra is vonzó munkahely maradhat az álláskeresők számára. Az ÖBB a közeljövőben évről évre háromezer új munkavállalót tervez alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!