Megtévesztők

2023.01.23. 17:14

Az adathalászok aranykora

Az adathalászat továbbra is az aranykorát éli. Tudomásul kell venni, hogy a támadások alól senki sem tud kitérni, ezért a vállalatoknak muszáj felkészíteniük a munkatársaikat a támadási kísérletek felismerésére, írja az egyik üzleti informatikai portál a 2022 Data Breach Investigations Report nemzetközi összefoglalója alapján.

vaol.hu

Idén az esetek 82 százaléka a felhasználók megtévesztésével történt

Forrás: Shutterstock

 Idén az esetek 82 százalékában a felhasználók megtévesztésével, így a sziklaszilárd tűzfalak megkerülésével jutottak be illetéktelenek vállalati IT-rendszerekbe, és fértek hozzá pénzügyi, belsős, illetve személyes adatokhoz, szerepel az összefoglalóban. Mint írják, a sikeres behatolások leggyakrabban adathalász módszerekkel, rosszindulatú programok és az ellopott azonosítók segítségével valósultak meg. A főleg pénzügyi haszonszerzésre és kémkedésre irányuló támadások által okozott károk nagysága pedig főleg attól függött, hogy a megtévesztés áldozatául esett vállalati alkalmazott a céges informatikai rendszerben milyen szenzitív adatokat láthatott, kezelhetett. A detektált támadások több mint 60 százaléka a megtévesztő e-mailek, weboldalak használatával ért célba 2022-ben. 2017 óta jelentősen nőtt azon regisztrált esetek száma a világban, amikor a vállalati IT-rendszerekbe eltulajdonított azonosítókkal törtek be. Ennél is riasztóbb, hogy a meghekkelt levelezőszerverek 80 százalékát lopott hozzáférésekkel kompromittálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!