Támogatás

2023.01.12. 10:45

Megértést és türelmet kér a polgármester - Körmend több mint 133 millió forint állami forrást kapott

Körmend több mint 133 millió forint állami forrást kapott a megnövekedett rezsiköltségek támogatására. Bebes István, a város polgármestere ezzel kapcsolatban tett közzé tájékoztatást közösségi oldalán.

Tóth Judit

Forrás: Shutterstock

- A jelenlegi energetikai válság jelentősen emelte meg a magyarországi települések kiadásait. Az önkormányzatoknak jelentős spórolásba kellett kezdeniük a működés biztosítása érdekében. Mindezek következtében több olyan intézményegység működését is szüneteltetnünk kell ideiglenesen, amelyek fenntartása a téli időszakban megoldhatatlan feladatot jelent a városnak - áll a polgármester bejegyzésében. 

Bebes István arra is rávilágított, hogy a most kapott állami támogatás bár segít valamelyest konszolidálni a helyzetet, arra ugyanakkor nem elegendő, hogy a megnövekedett költségeket teljes egészében fedezze. Az összes önkormányzati intézmény energiaköltsége 2021ben 72 millió forint volt, 2022-ben valamivel több mint 109 millió forint, 2023-ban pedig 370 m forintra várhatóak az energiakiadások a jelenlegi árakon számolva. A kapott támogatás tehát nem fedezi az idei éves energiakiadásokat, csak segítséget ad azok fedezetéhez.

- Fontos megjegyezni, hogy a kapott támogatás egyik feltételeként írja elő a kormány a takarékosságot és a költségek lehető legnagyobb mértékű csökkentését.  Mindezek miatt tehát egyelőre zárva maradnak azok az intézmények Körmenden, amelyek fenntartása a téli időszakban komoly terhet ró az önkormányzat költségvetésére - tette hozzá a városvezető, aki kéri a lakosság megértését és türelmét bízva abban, hogy minél hamarabb rendeződik a jelenlegi helyzet, és megtörténik az energiaárak konszolidációja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!