Felmérés

2023.02.27. 17:42

Jelentős béremelést várnak: a dolgozók 10–30 százalék közti növeléssel lennének elégedettek

A régóta nem látott áremelkedés miatt a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt jelentős béremeléssel számolnak az idei évben – derült ki az egyik fejvadász cég (Wyser) felméréséből.

Vas Népe

Ha egy cég az inflációnál kisebb béremelést ad, nagyobb fluktuációval néz szembe

Forrás: Shutterstock

A legtöbb dolgozó 10 és 30 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett. A kutatás szerint az a vállalat, amelyik az inflációnál kisebb béremelést ad, a fluktuáció növekedésével nézhet szembe. Ugyanakkor a cégek a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem építenének le, tanulva a Covid-válság tapasztalataiból. A munkavállalók negatívabban látják a jövőt, mint a vállalatok: a cég felmérése szerint tízből két dolgozó nem számít béremelésre idén. Miközben a megkérdezett HR-vezetők és döntéshozók válaszai alapján a munkáltatók mindössze 7 százaléka nem tervezi emelni a fizetéseket. A dolgozók 44 százaléka 10–20 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett, azonban 35 százalék szeretne 20–30 százalék közötti fizetésemelést. Ilyen bérigényekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa, és a menedzserek sem kivételek ez alól. „Ma már szinte minden vállalat belátta, hogy komoly gondba kerül, ha nem emeli a béreket, azonban 20 százalék feletti béremelést várhatóan csak kevesen tudnak végrehajtani” – mondta Mihályi Balázs, a cég vállalati üzletágának vezetője. Hozzátette: a következő időszakban azok a munkavállalók, akik nem lesznek elégedettek az idei béremeléssel, elkezdhetnek állást keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!