Könnyű elveszíteni

2023.03.10. 20:00

A kockázatot porlasztani kell - Pénzügyi tudatosságra figyelmeztet a szakértő, Vasban jók a tapasztalatok

Nehéz megszerezni, de könnyű elveszíteni, ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük pénzügyeinket - vallja Horváthné Kocsis Henrietta közgazdász, pénzügyi szakértő, aki úgy tapasztalja, a vasiak egyre felelősségteljesebbek.

Cseh-Egyed Berandett

Forrás: Cseh Gábor

Mára sokan felismerték: nem kell millióinknak lenni otthon vagy a bankszámlán ahhoz, hogy befektetésben gondolkodjunk – mondja Horváthné Kocsis Henrietta, aki azt javasolja: nagyobb összeget ne parkoltassunk, csak annyit tartsunk meg magunknak, ami a napi megélhetéshez, a számlák kifizetésére szükséges. - Az infláció egy csendes tolvaj. Ha például most év elején van egymillió forintnyi vésztartalékunk, az az év végén valószínűleg már csak 750 ezret ér. Vagy például: míg ugyanannyi összegből korábban tele, idén már csak egyharmadig tudjuk rakni a bevásárlókosarat. Folyamatosan romlik a pénz értéke, nehéz megszerezni, de könnyű elveszteni – fogalmaz.

A szakértő szerint ezért mindenkinek érdemes végiggondolnia a különböző befektetési lehetőségeket, már akár havi tízezer forintos megtakarítással biztonságban tudhatjuk pénzünket, sőt: vannak olyan lehetőségek is, amelyek mindenféle következmény nélkül szüneteltethetőek. Aranyszabály: A kockázatot porlasztani kell, azaz ne egy lábon álljunk! Ha anyagi helyzetünk engedi, egy kicsit ide, egy kicsit oda tegyünk - lehetőségek, megoldások vannak bőven.

Az inflációkövető magyar állampapírt nem tartja rossz megoldásnak a szakember, de hozzáteszi: ez a befektetési mód a korábbi inflációt veszi alapul, nem valós időben követi le azt. A „sima” (lakossági) folyószámlánál azonban mindenképpen jobban járunk vele. Horváthné Kocsis Henrietta úgy tapasztalja, sokan nem ismerik ugyanakkor és nem használják ki az egészségpénztári termékeket, pedig akár a lakáshitel törlesztőrészletei után is kapható adóvisszatérítés. Sokan érdeklődnek a kriptovaluta után, de a szakember ezt csak azoknak ajánlja, akik nagyobb összeggel rendelkeznek és az esetlegesen elvesztett pénz nem veszélyezteti a családi megélhetést. - Semmilyen garancia, sem állami biztosíték, sem bank nincs mögötte. Amíg megvan benne a hit és a bizalom, működhet, de láttunk már milliárdosokat közel nincstelenné válni emiatt - magyarázta. Ennél jóval megbízhatóbbnak tartja, ha valaki nemesfémre váltja a megtakarítani kívánt összeget. Legnagyobb előnye, hogy a világ bármely pontján értéket képvisel és igény szerint átváltható az adott nemzet valutájára.

Március 1-jétől újra elérhető a lakás-takarékpénztár. - Nagyon népszerű volt, az ügyfelek kvázi kikövetelték maguknak. Az új konstrukcióban ráadásul egyszerűsödtek a feltételek, a lényeg, hogy az igénylőnek legyen tulajdona – hogy az egy vagy 100 százalék, teljesen mindegy – emelte ki a szakember, aki fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlja ezt a konstrukciót. Változás, hogy a támogatást ezúttal nem az állam, hanem a bank adja - négy év után tíz, nyolc esztendő után 30 százalék lakástakarék prémium formájában.

Horváthné Kocsis Henrietta szólt arról is, Vasban több mint kétszáz településen igényelhető a Falusi CSOK. Ez a babaváró hitelhez hasonlóan népszerű vármegyénkben - aki pedig teheti, az állami támogatásokat ötvözze a befektetési lehetőségekkel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!