Részletes helyzetjelentés

2023.03.27. 17:30

KSH: A lakosságszám csökkent, a vendégéjszakák száma emelkedett - Mikroszkóp alatt a vármegyék

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék - 2022. I-IV. negyedév című kiadványa. A grafikonokkal színesített összeállítás nem csak Vasról ad részletes helyzetjelentést, de egyúttal az országban elfoglalt helyét is bemutatja.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Közel 1500 fővel csökkent Vas vármegye lakosságszáma 2022-ben: a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2111 gyermek jött világra és 3585-en hunytak el tavaly. A fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál. Érdekesség, hogy bár a házasságkötések száma csökkent, még így is tavaly köttetett a legtöbb frigy 1989 óta. 

A foglalkoztatottak száma 2022 IV. negyedévében 5,0%-kal csökkent, a munkanélkülieké 68%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Előbbi változásának iránya ellentétes volt az országos folyamatéval, utóbbi növekedése meghaladta az országos értéket. A foglalkoztatási arány (74,4%) csak kismértékben tért el a hazai átlagtól, a munkanélküliségi ráta (2,0%) kedvezőbb volt annál. 

vas0328_2old

Az összeállításból kiderül az is: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022-ben 17 százalékkal meghaladta az előző évit, de az összege (471 ezer forint) nem érte el az országos átlagot.  

A vasi székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2022. évi termelési értéke 62,6 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 1,2 százalékos növekedésnél jóval nagyobb mértékben – 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mint írják, az egy lakosra jutó 246 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlag 52 százalékát érte el. 

-A kereskedelmi szálláshelyeken 2022-ben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek, mint egy évvel korábban, de a vármegyék többségéhez hasonlóan az október–decemberi időszakban már csak a külföldi vendégek forgalma bővült, a belföldieké csökkent.  

A Központi Statisztikai Hivatal kiadvány kitér továbbá arra is: 2022-ben 508 baleset következett be Vas vármegye útjain, ami az országosnak a 3,4 százaléka volt. Számuk az országosnál (3,5%) nagyobb mértékben, 13%-kal emelkedett a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!