Statisztika

2023.03.09. 07:00

Vasban továbbra is jók a mutatók - Itt vannak a legfrissebb munkaerőpiaci adatok

Mintegy 245,1 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében februárban, ez közel 7 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

Az álláskeresők száma 2022 februárjához képest 2,8 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt. Az álláskeresői létszám az év első hónapjaiban a nyilvántartás működése óta nem volt még ilyen alacsony. 

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta 3,9 százalékos értéket mutatott. Vas vármegye továbbra is kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkezik: itt 4003 álláskeresőt tartottak nyilván februárban - több mint kétszáz fővel kevesebbet mint tavaly ilyenkor. Ez a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 2,4 százalékos rátát jelent. A statisztikából kiderül: a vasi álláskeresők közül 145-en voltak pályakezdőek, és az elérhető 2301 álláshelyből 407 darabot töltöttek be február végéig.  

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb jelentése szerint a 15-74 éves munkanélküliek száma a 2022. november – 2023 januári gördülő negyedévben 196,2 ezer főt tett ki országosan, amely 4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!