Háromnapos látogatás

2023.05.18. 18:45

Az együttműködés szimbóluma – Közösen ültettek fát a Türk Államok ombudsmanjai a Káld-Hidegkúti Farkas-erdőben - fotók

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Magyarországon tartja soron következő nemzetközi konferenciáját a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége. A Türkomb delegációjának tagjai és Kozma Ákos emlékfákat ültettek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központjában a szervezet első magyarországi találkozója alkalmából.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett Seref Malkoc török vezető ombudsman és Sadettin Kalkan török területi közigazgatásért felelős ombudsman, valamint Sabina Aliyeva azeri, Feruza Eshmatova üzbég ombudsman és Alua Nadirkulova, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetője. A türk delegáció tagjai Debrecenben informálódtak az ombudsmani hivatal területi irodáinak működéséről, valamint egyeztetéseket folytattak az Alkotmánybíróság elnökével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával, továbbá a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Csütörtökön a Káld-Hidegkúti vadászháznál Bugán József, az erdőgazdaság vezérigazgatója köszöntötte a delegációt és a meghívottakat, köztük a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetőit. Kozma Ákos elmondta: meghívásának célja az volt, hogy török, azeri, üzbég és kazah kollégáit megismertesse tevékenységükkel, amit alap jogvédő intézményként ellátnak. A szakmai egyeztetéseken túl még egy fontos működési területükre is fel akarta hívni a figyelmet: a jövő nemzedékek érdekeinek védelmére. E területen együttműködnek az állami erdészetekkel, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel, mellyel az elmúlt időszakban több közös projektben – például gyermekotthon-felújítási programban – vettek részt. Mint mondta, a közös faültetés szimbóluma a türk kollégákkal most kezdődött együttműködésnek.

A Farkas-erdőben kör alakú ligetet hoznak létre az elültetett fák – az országok egymáshoz való elhelyezkedését is figyelembe véve. Bugán József elmondta: minden nemzetnek a szerint választottak, hogy mi a rá jellemző, karakteres fafaj. Törökországnak csertölgyet, Azerbajdzsánnak gránátalmát, Üzbegisztánnak keleti platánt, Kazahsztánnak keleti lucot, Magyarországnak az őshonos kocsányos tölgyet, az élet fáját.

Az ombudsmanok a folytatásban megtekintik a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet. A többnapos programot a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége budapesti nemzetközi konferenciája zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!