Jó termés ígérkezik

2023.05.25. 17:36

Demonstráció Brüsszelben, tudásalapú gazdálkodás Vasban - Interjú Pusztavámi Mártonnal, a Nemzeti Agrárkamara vasi elnökével

Vasi gazdák Brüsszelben, megerősödve folytatja a szolgálatot a Búza Doki, jó termésben bíznak a szakemberek - Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöke az ukrán-orosz háború árnyékában értékelte az agrárium helyi helyzetét.

Cseh-Egyed Bernadett

Pusztavámi Márton

Fotó: © Cseh Gábor

A növényvédelmi munkálatokat megsokszorozta, a terméshozam várható mértékét megemelte a tavalyi, rekordszáraz esztendő és a csapadékhiányos tél után érkezett nagy mennyiségű eső. Mivel a felázott talajra nem lehetett rámenni, újra kell gondolniuk a védekezés, permetezés menetét a gazdáknak, több helyen megjelent már a rozsdafertőzés a búzában. A nedvesebb periódus miatt a május elejére húzódott szójavetésben pedig cserepesedés jelenhet meg, amely erősen megnehezíti a kelést. A víz alatt álló szója azért is problémás, mert az oltóanyagok nehezen bírják a levegőmentes környezetet. 

Most nem érdemes spórolni a műtrágyával 

Ennek ellenére Pusztavámi Márton bizakodó: az időjárás ugyan még okozhat meglepetést, összességében országszerte jó szezont, jó termést remélnek a szakemberek. Ez egyúttal azt is előrevetíti: alacsonyak maradnak a felvásárlási árak. Vas vármegye évek óta rekordot rekordra dönt a hektáronként betakarított mennyiség tekintetében, köszönhető ez többek között a Búza Doki szolgáltatásnak. A csapat most négy kiváló, elismert növényorvossal bővült - a falugazdászokkal karöltve folyamatosan járják a határt, mintákat vesznek, levélanalíziseket végeznek, tanácsot adnak a további tennivalók ügyében. Igyekeznek tudatosítani a gazdákban azt is, hogy a búza számára most, a magtelítődés időszakában mennyire fontos a műtrágya. Tavaly az ukrán-orosz háború hatására az egekbe szöktek az árak, mindenki ott spórolt, ahol tudott. Ez a helyzet mára normalizálódott, a növény számára viszont döntő jelentőségű lehet, hogy megkapja-e a megfelelő tápanyagot. 

Csak részben az időjárás és a vártál kisebb mértékben a szomszéd országban zajló konfliktus számlájára írható a vasi vetéstérkép átalakulása. Ahogy arra korábban számítani lehetett, a repce vetésterülete 7 ezer hektárral, mintegy 20 ezer hektárra csökkent. Ennek vélhető okáról már többször írtunk: az elérhető növényvédő szerek listája olyannyira beszűkült, hogy nagyon nehéz megvédeni a repcét. Helyette az őszi búza és az őszi árpa területe nőtt mintegy 3-3 ezer hektárral Vasban. A magas gázár a szárítási költségekre is rányomta bélyegét, ezért tavaly többen a kukoricatermesztés visszaszorításában gondolkodtak. A gáz ára közben jelentősen csökkent, szójából, napraforgóból, kukoricából annyi mag került most tavasszal a földekbe, mint korábban.  

Vasi gazdák is tüntettek Brüsszelben  Az új agrártámogatási rendszerrel kapcsolatban Pusztavámi Márton elmondta: nem lett könnyebb dolga a gazdáknak, megsokszorozódott a falugazdászokkal töltött idejük az egységes kérelmek beadása kapcsán - nem egyszerű kitalálni, hogy ki melyik pontot válassza a környezet védelmét célzó, többlettámogatással járó Agro-ökológiai Programban. És nem lehet elmenni szó nélkül az mellett sem, hogy a keleti országrészben élőket jobban, de az egész magyar gazdatársadalmat érinti az Ukrajnából beözönlő gabona ügye. Lengyel, cseh, szlovák és román gazdatársaikkal együtt hangjukat hallatni utaztak többen, köztük vasiak is, május 23-án Brüsszelbe. A most érvényben lévő uniós importstop ugyanis csak június 5-ig érvényes, az Európai Bizottság arról szavaz majd, ezután is fennmarad-e a gabonaimport tilalma. 

A demonstrációt követően a termelők találkoztak Janusz Wojciechowskival, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával is. Az egyeztetés sikerrel zárult: biztos ígéretet tett arra, hogy az ukrán termények importjának tilalmát az év végig meghosszabbítja az Európai Bizottság. Közölte azt is: lát lehetőséget az importtilalom tojásra és baromfihúsra történő kiterjesztésére, valamint arra, hogy 100 millió euróról 250 millió euróra növeljék a kárt szenvedett gazdák támogatását. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!