Foglalkoztatottság

2024.06.12. 08:00

Foglalkoztatási mutatók Vasból: Kevesebb álláskereső, több új álláshely Vasban

Mintegy 3775 vasi álláskereső szerepelt a Nemzeti foglalkoztatási Szolgálat regiszterében májusban. Ez az előző hónaphoz képest több mint 4 százalékos javulást jelent.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Országos szinten 225,9 ezren kerestek hivatalosan munkát a múlt hónapban, több mint 2,6 ezer fővel kevesebben, mint tavaly ilyenkor. Az álláskeresők száma 2023 májushoz képest 1,2 százalékkal, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig 2 százalékkal csökkent. 

Vasban némileg más a helyzet, mert az előző hónaphoz viszonyítva vármegyénkben is tovább csökkent az álláskeresők száma, az előző év ugyanezen időszakához képest azonban 7 százalék emelkedés tapasztalható. Ehhez ugyanakkor hozzá kell tenni, a vasi értékek indig jóval az országos átlagnál jobbak voltak. Így an ez most is. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint a májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek közé sorolható Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Vas vármegye is. Nálunk a fenti értékek 3, illetve 2 százalékon állnak.  

Emelkedett a betöltetlen álláhelyek száma Vasban májusban: a 2492 rendelkezésre álló hely közül a hónap végig mindössze 287 helyet töltöttek be. VN 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!