Adatok egy csokorban

2024.07.10. 11:30

Vas vármegye a fókuszban: a turizmus jobban, az ipar rosszabbul teljesített, ennyi volt az átlagkereset

Mennyi volt az átlagkereset? Hány lakás épült? Miként teljesítettek a gazdasági szervezetek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Központi Statisztikai Hivatal negyedévente megjelenő kiadványa. A vasi adatokat gyűjtöttük csokorba.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Az előzetes adatok szerint 435 gyermek született, és 914 fő hunyt el az év első három hónapjában Vasban. Ebben az időszakban 168 pár kötött házasságot, számuk 20-szal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés mértéke az országossal (13%) közel azonos volt. 

Vas vármegye a fókuszban
Vas vármegye a fókuszban - megjelent a Központi Statisztikai Hivatal negyedéves kiadványa

A 15–64 éves népességből az egy évvel korábbinál (10 ezer fővel) többen, 131 ezer főt foglalkoztattak a vasi munkaerőpiacon. A munkanélküliek kétezer fős száma kissé csökkent a 2023. I. negyedévihez képest. Mindezek következtében a gazdaságilag aktív népesség 134 ezerre bővült, az aktivitási arány 81,1 százalékot tett ki. A foglalkoztatási ráta is nőtt a foglalkoztatottak számával párhuzamosan, az egy évvel korábbihoz képest, amely így korábban nem tapasztalt szintre emelkedett. A munkanélküliségi ráta is mérséklődött, az egy évvel korábbi 2,6-ról 1,8 százalékra.  

Az átlagnál lassabban emelkednek a bérek 

A statisztika szerint a 2024 I. negyedévében az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal kevesebben, átlagosan 73 ezren álltak alkalmazásban a Vas vármegyei székhelyű munkáltatóknál. Az alkalmazottak közel háromnegyedét foglalkoztató versenyszférában 1,9, a költségvetési intézményeknél 1,1 százalékkal csökkent a létszám. A tíz, legtöbb főt foglalkoztató nemzetgazdasági ág közül a legnagyobb mértékben az oktatásban, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozók létszáma bővült, 5,2, illetve 4,4 százalékkal. A legjelentősebb munkáltatónak számító feldolgozóiparban alkalmazásban állók száma 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – a közfoglalkoztatottakéval együtt – az egy évvel korábbihoz képest 12,7 százalékkal, 369 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája. A bővülés számottevően elmaradt az országos növekedés mértékétől (14,2 százalék). Az alkalmazottak 11 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. 

A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 10,9 százalékkal, 369 ezer forintra, a költségvetési szférában 18,3 százalékkal, 377 ezer forintra nőttek. 

 Beindultak a fejlesztések 

Az ipar teljesítményének értéke hazai viszonylatban nem volt jelentős, az ipari termelés volumene 8,5 százalékkal csökkent a telephelyi adatok alapján.  

2024 I. negyedévében a Vas vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége ugyanakkor 24 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, amivel a második legnagyobb növekedést produkálta a vármegye a térségek sorában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.  

Visszatért(t) az építkezési kedv? 

Az elemzés kitér a lakáspiaci helyzetre is. Mint írják, 2024 I. negyedévében sem történt érdemi élénkülés: az előző év azonos időszakihoz képest 4-gyel több, 19 új lakás kapott használatba vételi engedélyt az országnak ezen a részén. Az összes új lakás Kőszegen épült, sem Szombathelyen, sem községekben nem vettek használatba új lakást. A tavalyi folyamatos csökkenést követően az idei esztendő első három hónapjában azonban élénkült az építési kedv. A kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (90) az országos csökkenéssel szemben, 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszaki, alacsony bázishoz képest. 

Élénkülő turizmus 

2024 I. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 24 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit Vas vármegyében.

 A kereskedelmi szálláshelyeken januártól márciusig, a magán- és egyéb szálláshelyeken csak márciusban nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest.  

A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák döntő többségét a Kőszegi és a Sárvári járásban regisztrálták. Az előbbiben 28, az utóbbiban 27%-kal emelkedett a forgalom 2023 I. negyedévéhez viszonyítva. 

Az adatok szerint a vendégéjszakák mintegy 51 százalékát külföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. A külföldivendég-forgalomban a küldő országokat tekintve Csehország, Ausztria és Szlovákia volt a legjelentősebb. 

A 2024 márciusában a hónap legalább egy részében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek száma (113) és a bennük található férőhelyeké (11 502) több volt, mint egy évvel korábban (109 egység, illetve 10 145 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén nőtt, 662 üzemelt 5910 férőhellyel. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!