2025.07.03. 07:00
Amikor bezár a répcelaki sajtgyár, az lesz a város fekete napja
Mindenkit meglepett Répcelakon az idén 120 éves sajtgyár bezárásának a híre, fél év múlva nemcsak egy munkahely szűnik meg, hanem egy ikonikus cég távozik a városból. A jövőbeli Medvesajt biztosan nem lesz ugyanolyan finom a helyieknek…
Lapunk információi szerint kedden összehívták a dolgozókat a répcelaki sajtgyárban és közölték a fájdalmas hírt: idén még lesz termelés, de 2026. január elsejétől megszűnik a munkahelyük. A döntés 160 itt dolgozót érint. Ígéretet kaptak arra, hogy az álláskeresésben segít majd a munkaügyi központ, illetve a térségben működő nagyobb vállalatok is megkeresik majd őket ajánlataikkal. A nyugdíj előtt állók abban reménykednek, a sajtgyár tulajdonosa kifizeti a fennmaradó időt, és nyugdíjba mehetnek. A cég szerint a törvényileg előírt juttatáson felül kapnak majd kiegészítést az itt dolgozók. A helyzet azonban sokaknak kilátástalan. Van olyan család, ahol a szülők itt dolgoznak. Nekik is teljesen át kell szervezniük az életüket. A Medvesajt gyártója biztosan távozik a városból.

Fotó: Szendi Péter
Ez az első munkahelyem, harmincnyolc éve dolgozom itt. Mit mondhatnék? Katasztrófa!
– közölte a gyár kapuján kijövet Némethné Szekér Andrea. - Nagy a kétségbeesés köztünk. Mihez kezdünk majd?

Fotó: Szendi Péter
A répcelaki sajtgyárat 120 évvel ezelőtt, egy svájci iparos alapította. Miután a múlt század elején a Svájcból Magyarországra települő Stauffer Frigyes és fia kibérelte a helyi tejgyüjtőt, elkezdték a sajt és a vaj gyártását, de a cégüket hivatalosan 1908- ban jegyezték be. Az alapítótól 1923-ban a fiú, Stauffer Vilmos vette át a gyárat, hogy aztán egy új, naponta 10 ezer liter tej feldolgozására alkalmas üzemet hozzon létre. A leszármazottaknak már nincs közük a gyárhoz, azt 1995-ben privatizálták és a francia Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. vásárolta meg.
A répcelakiak azonban erősen kötődnek a céghez. Németh Csaba szülei is sajtgyárban dolgoztak, négy évtized után mentek nyugdíjba.
- A Medvesajt szerintem a legfinomabb, kérdés az új helyen gyártott is ilyen lesz? – latolgatta. - Bár meglehetősen drága, így az emberek pedig sokszor az olcsóbb, de rosszabb minőségűt vásárolják meg. Nehéz versenyben maradni. Sajnálom, persze hogy sajnálom, ami történt.

Medvesajt, te drága
S valóban, az egyik élelmiszerüzletben a Medvesajtot 1049 forintért árulták, az úgynevezett saját márkás termék ennek a fele volt.
A gyárban már jóideje megszűnt a tejfeldogozás, ide mindig előkészítve érkezett az alapanyag.
- Amikor bezár a sajtgyár az lesz Répcelak fekete napja? - ezt már Szabó József répcelaki polgármestertől kérdeztük.
A városvezető némán bólintott.
- Mindenkit meglepett a bezárás híre, erről senki sem tudott a városban – kezdte a polgármester. - A megszűnés kétszeresen is fájó. Egyrészt van egy érzelmi szál, ez a mi üzemünk volt, az identitásunk része. Generációk dolgoztak itt, nagyszülők, szülők, unokák. Büszkék vagyunk a sajtgyárra. Másrészt az anyagi oldal is jelentős. Az iparűzési adóbevételünk 2026-ban 15 százalékkal lehet kevesebb mint idén.

A polgármester most minden igyekezetével azon van, hogy sikerüljön mielőbb olyan új tulajdonost találni, aki újra foglalkoztathatja majd a sajtgyárban dolgozókat. Ahogy a lehetőségek engedik, a dolgozóknak is segítenek az elhelyezkedésben.
Az előjelek nem mutatták, hogy a francia tulajdonos meghozza a fájdalmas döntést. 2019-ben még nagy fejlesztési tervek készültek, még a gyártelepen lévő kastély felújítása is felmerült. Aztán jött a COVID majd az energiaválság, mindezek következtében a tervezett beruházások nem valósulhattak meg.
A répcelaki sajtgyár 120 éven át működött, termelés még a második világháborúban sem állt le teljesen.