Helyszíni riport

2025.07.03. 07:00

Amikor bezár a répcelaki sajtgyár, az lesz a város fekete napja

Mindenkit meglepett Répcelakon az idén 120 éves sajtgyár bezárásának a híre, fél év múlva nemcsak egy munkahely szűnik meg, hanem egy ikonikus cég távozik a városból. A jövőbeli Medvesajt biztosan nem lesz ugyanolyan finom a helyieknek…

Lapunk információi szerint kedden összehívták a dolgozókat a répcelaki sajtgyárban és közölték a fájdalmas hírt: idén még lesz termelés, de 2026. január elsejétől megszűnik a munkahelyük. A döntés 160 itt dolgozót érint. Ígéretet kaptak arra, hogy az álláskeresésben segít majd a munkaügyi központ, illetve a térségben működő nagyobb vállalatok is megkeresik majd őket ajánlataikkal. A nyugdíj előtt állók abban reménykednek, a sajtgyár tulajdonosa kifizeti a fennmaradó időt, és nyugdíjba mehetnek. A cég szerint a törvényileg előírt juttatáson felül kapnak majd kiegészítést az itt dolgozók. A helyzet azonban sokaknak kilátástalan. Van olyan család, ahol a szülők itt dolgoznak. Nekik is teljesen át kell szervezniük az életüket. A Medvesajt gyártója biztosan távozik a városból. 

medvesajt
A Medvesajt is a répcelaki városban készült
Fotó: Szendi Péter

Ez az első munkahelyem, harmincnyolc éve dolgozom itt. Mit mondhatnék? Katasztrófa! 

– közölte a gyár kapuján kijövet Némethné Szekér Andrea. - Nagy a kétségbeesés köztünk. Mihez kezdünk majd?

Némethné Szekér Andrea
Fotó: Szendi Péter

A répcelaki sajtgyárat 120 évvel ezelőtt, egy svájci iparos alapította. Miután a múlt század elején a Svájcból Magyarországra települő Stauffer Frigyes és fia kibérelte a helyi tejgyüjtőt, elkezdték a sajt és a vaj gyártását, de a cégüket hivatalosan 1908- ban jegyezték be. Az alapítótól 1923-ban a fiú, Stauffer Vilmos vette át a gyárat, hogy aztán egy új, naponta 10 ezer liter tej feldolgozására alkalmas üzemet hozzon létre. A leszármazottaknak már nincs közük a gyárhoz, azt 1995-ben privatizálták és a francia Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. vásárolta meg.

A répcelakiak azonban erősen kötődnek a céghez. Németh Csaba szülei is sajtgyárban dolgoztak, négy évtized után mentek nyugdíjba.

- A Medvesajt szerintem a legfinomabb, kérdés az új helyen gyártott is ilyen lesz? – latolgatta. - Bár meglehetősen drága, így az emberek pedig sokszor az olcsóbb, de rosszabb minőségűt vásárolják meg. Nehéz versenyben maradni. Sajnálom, persze hogy sajnálom, ami történt.

 Németh Csaba szülei is sajtgyárban dolgoztak

Medvesajt, te drága

S valóban, az egyik élelmiszerüzletben a Medvesajtot 1049 forintért árulták, az úgynevezett saját márkás termék ennek a fele volt.

A gyárban már jóideje megszűnt a tejfeldogozás, ide mindig előkészítve érkezett az alapanyag.

- Amikor bezár a sajtgyár az lesz Répcelak fekete napja? - ezt már Szabó József répcelaki polgármestertől kérdeztük. 

A városvezető némán bólintott.

- Mindenkit meglepett a bezárás híre, erről senki sem tudott a városban – kezdte a polgármester. - A megszűnés kétszeresen is fájó. Egyrészt van egy érzelmi szál, ez a mi üzemünk volt, az identitásunk része. Generációk dolgoztak itt, nagyszülők, szülők, unokák. Büszkék vagyunk a sajtgyárra. Másrészt az anyagi oldal is jelentős. Az iparűzési adóbevételünk 2026-ban 15 százalékkal lehet kevesebb mint idén.

Szabó József polgármester

A polgármester most minden igyekezetével azon van, hogy sikerüljön mielőbb olyan új tulajdonost találni, aki újra foglalkoztathatja majd a sajtgyárban dolgozókat. Ahogy a lehetőségek engedik, a dolgozóknak is segítenek az elhelyezkedésben.

Az előjelek nem mutatták, hogy a francia tulajdonos meghozza a fájdalmas döntést. 2019-ben még nagy fejlesztési tervek készültek, még a gyártelepen lévő kastély felújítása is felmerült. Aztán jött a COVID majd az energiaválság, mindezek következtében a tervezett beruházások nem valósulhattak meg.

A répcelaki sajtgyár 120 éven át működött, termelés még a második világháborúban sem állt le teljesen.

  •  
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában