Harasztiban lejt a járda

2018.01.17. 07:00

Forgalmas helyen ment tönkre a járda, balesetet is okozott

Balesetveszélyes módon, féloldalt lesüllyedt a járda a Fő utcán, és az árokból nem folyik el a víz – ezzel kereste fel szerkesztőségünket egy helyi lakos.

Merklin Tímea

Czvitkovics László a vízelvezető árok kitisztíttatását is hiányolja az önkormányzat részéről, ám a falu polgármestere azt mondja, azok rendben tartása a lakosság feladata Fotó: Unger Tamás

- Forgalmas helyen, 15 méteres szakaszon tönkrevan a járda – mutatja Czvitkovics László, aki a Fő utca 50. szám alatt lakik.

Csatornaépítés volt, a járda felrepedezett, széttöredezett, féloldalt lesüllyedt, nem hozták helyre évek óta.

Már baleset is volt, egy fiatalember megbotlott, elesett, nekiesett az oszlopnak. A járda évek óta süllyed, mindig rosszabb. Az árokkal pedig az a baj, hogy nem folyik el a víz, mert nem tisztíttatják ki. Az a háztulajdonos is reklamált már, akinek emiatt a pincéje, lakása nedvesedik. Megkérdeztük Vámosné Marksz Mária Margitot, Harasztifalu polgármesterét, milyen esélyek vannak arra, hogy a járdát a közeljövőben megjavíttassák, az árkot kitisztíttassák. Van-e forrásuk esetleg pályázatból?

Vámosné Marksz Mária Margit, Harasztifalu polgármestere elmondta: az önkormányzat „rajta van az ügyön”, pályázati lehetőség nincs, önerőből fogják megjavíttatni a járdát.

2016-ban volt a szennyvízelvezetés, a járda megtöredezett, valóban balesetveszélyes, egyelőre nem tudnak mást tenni, mint kitesznek egy jelzőt, hogy vigyázni kell. Az önkormányzat már felvette a kapcsolatot két céggel, de eddig nem tudták elvállalni, mert annyira tele vannak munkával. Még 2018-ban, mihelyt az időjárás engedi, megcsináltatják a járdát. Árajánlat is van: száz méter 3 millió forintba kerül. Volt a helyszínen szak-értő, ez a munka nem olyan, amit a falugondnok meg tudna oldani, nem elég cementtel tömögetni a hézagokat, komolyabb alapozás is kell.

A másik problémát úgy látja a falu vezetője: az árkot meg kell mélyíteni, ez az önkormányzat dolga, de az meg az ott lakók feladata, hogy kiszedjék belőle a faleveleket, hogy a víz el tudjon folyni. A lakosságnak kell vállalni a tisztítást.

Czvitkovics László a vízelvezető árok kitisztíttatását is hiányolja az önkormányzat részéről, ám a falu polgármestere azt mondja, azok rendben tartása a lakosság feladata Fotó: Unger Tamás

A polgármester úgy véli, tudja, melyik vizesedő házról van szó, azt is látta szakértő, nem az árokban álló víztől nedvesedik, hanem a magas talajvíztől. Valószínűleg nem megfelelő az alapzat, nem jó a szigetelés, a tulajdonosnak egy új technológiával kellene megoldani.

- Mindenki nézzen körül a saját háza táján. Húsz éve vagyok polgármester, a legjobb tudásom szerint szolgálom a községet, mindig a falu érdekében cselekszem. De csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér. A falu pici, 160 lelkes, kölcsönt nem vehetünk fel. Az iparűzési adónkat tudjuk fejlesztésekre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!