Nőnie kell a jövőben a tej felvásárlási árának

2018.09.23. 10:00

Ha elmaradnak a beruházások, a tej minősége is romolhat

A tartós tej áfája is csökkenni fog jövőre, a kérdés, hogy ebből mennyit fog érezni a vásárló, mennyi jut a kereskedőnek, és mennyi marad a termelőnél.

Vas Népe

Az elmúlt három év legmagasabb ára 102 forint volt tavaly decemberben, jelenleg 91 forintot adnak a termelőknek egy liter tejért

Fotó: shutterstock

Jövőre újabb alapélelmiszer, a tartós (UHT, ESL) tejek áfája csökken, amely – az eddigi áfacsökkentési tapasztalatok alapján – részben megjelenhet a kiskereskedelmi árakban, illetve növelheti a kereskedők árrését. Amikor a kormány egy termékkör áfájának csökkentése mellett dönt, értelemszerűen megindul a harc azért az összegért, amely korábban az államot illette. A vásárlók az azonnali 17,3, vagy 11 százalékos árcsökkenést keresik attól függően, hogy 27, vagy 18 százalékról csökkent 5 százalékra egy termék áfája. A kereskedők azt nézik, hogy az éles piaci versenyben van-e lehetőségük arra, hogy ebből a pénzből saját profitjukat növeljék, a termelők pedig a felvásárlási árak emelésében érdekeltek.

Az elmúlt három év legmagasabb ára 102 forint volt tavaly decemberben, jelenleg 91 forintot adnak a termelőknek egy liter tejért
Fotó: shutterstock

– Ma Magyarországon a jelenlegi támogatási szint mellett mintegy 110 forintos felvásárlási árral lehetne fenntarthatóan gazdálkodni, ami a beltartalom javítását is eredményezné – nyilatkozta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóhelyettese. Az alacsony felvásárlási ár rosszabb tejet eredményez, hiszen így elmaradnak a beruházások, mint amilyen a takarmányozás fejlesztése, ami pedig a tej beltartalmi értékét javítaná. A termelői árak emelkedése már a gyenge forint miatt is egyre sürgetőbb, az olaj drágulásának számláját pedig a feldolgozóipar fogja benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!