hatvan éve árulja a zöldségeit

2018.08.18. 07:00

Kelendő a kerti zöldség, a konyhai eszközök között pedig még kukta is kapható a piacon

Óriási forgalom volt a pénteki piacon, a kistermelők hazafelé nem sok mindent vittek.

Merklin Tímea

Bárdosi Csaba jáki őstermelő régi mérlegével alkalomadtán kisegíti a kollégákat

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Kiürültek Nardai Józsefné Veronka néni ládái, aki hatvan éve árulja a zöldségeit. Uborkát, paradicsomot hozott, krumplit most nem, mert olyan kemény a föld, nem tudta kiszedni. Nyolcvannyolc éves, maga műveli a négyszáz négyszögöl szőlőjét, az unokája bort készít belőle. Három hét múlva szüretelnek, reméli, hogy nem jön jég, mosolyog: csak az a biztos, ha a szőlő már kádban van

Hatvan éve árulja a zöldségeit.
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Van választék zöldségből az őstermelőknél

A pici, eltenni való uborkát 400, a kovászolni való közepest 300, a salátának való nagy uborkát 250 forintért adja Bárdosi Csaba, Jákról érkezett őstermelő, aki harminc éve piacozik, még a Borostyánkő áruház parkolójában kezdett. 200 forintos krumplija miatt szabadkozik, mondván, olyan száraz, rögös a föld, hogy alig lehet kiszedni, gyakran belevág a kapa a szemekbe. Öntözött területéről való a kapor, amiből 200 forintért ad egy csokrot, a tökféléket (cukkinit, főzőtököt, patisszont) 250 forintért árulta. Egy cső kukorica ára 100 forint volt, a kukoricaszárak közt növő lószemű bab 700 forint, nem fejtette ki, hogy ne vörösödjön. A vékonyabb héjú, befőzési paradicsomból és vastagabb héjú, vajas kenyérhez való, jól szelhető kecskeméti csemegeparadicsomból is válogathatunk nála. A paprikát és a félerős almapaprikát 350 forintért méri 50-60 éves, klasszikus vassúlyokkal működtetett mérlegén. Megtudtuk: ha valakinek elromlik a digitális mérlege a piacon, hozzá fordul, és ő ezzel a régi mérleggel segíti ki a kollégákat.

Nézegetünk a sorok között:

az L méretű tojás 50, az M 45, az S 30-35 forint. A frissen szedett rókagomba kilója 5000 forint, a fűszerezéshez használt szarvasgomba olyan drága, hogy az árát grammban adják meg: 40 forint/gramm. A rétes darabját 250-ért kapjuk, a héj nélküli tökmagból 250 forint tíz deka. A Gála alma 350, a szilva 300, a muskotályszőlő 600, az őszibarack 500, a ribizli 1600, a vilmoskörte 400, az áfonya 600, a málna 400, a szeder 700 forint. Völgyesi József őstermelőt kérdezzük – aki a családjával Gelséről jött, Zalából járnak át ide minden kedden és pénteken –, hogy meddig lesz még bogyós gyümölcs. Azt mondja, szeder 2-3 hétig, áfonya még a jövő héten, a málna addig, amíg le nem fogy, késő őszig. Rengeteget eladnak belőle a háziasszonyoknak, akik lekvárt, szörpöt készítenek. Tőlük is vennének ilyen készítményeket, de a szedés annyi munkát ad, hogy befőzésre nincs kapacitása a családnak.

Bárdosi Csaba jáki őstermelő régi mérlegével alkalomadtán kisegíti a kollégákat
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Átmegyünk a kettes csarnokba megnézni, milyen eszközök kaphatók a sütéshez, főzéshez, és mennyiért. Kapható gyúrótábla 5280, vágódeszka 680 forintért. A gyalu (tökhöz, káposztához) 5980 forint. Az udvari kis üst 19 ezer 880 forint, a nyolc deciliteres pici bogrács halászlé stílusos asztali tálalásához 1480 forint. A négylyukú tükörtojássütő serpenyő 1960 forint, a laskaszűrő 1580, a merőkanál 1180, a klasszikus, kétfülű, piros zsíros bödön 3980 forint. Kerti partikhoz jól jöhet a kürtőskalács-sütőfa: 2680 forint, egy-egy nyárs 280 forint. A disznóölésnek most nincs szezonja, de jó tudni, hogy itt lehet vásárolni hurkatöltőt 18 ezer 800 forintért. Sokak konyhai kedvence volt régen, ma már kevésbé használatos a főzési időt legalább felére csökkentő kukta. Akinek nincs kedve hosszú órákat állni a marhapörkölt, a csülök és más nehezebb, sok főzést igénylő ételek mellett a tűzhelynél, azok számára a legjobb ajándék egy ilyen edény.

Képzeletbeli főzőcskézésünk végére érve a takarítóeszközöket is végigmustráltuk, érdekes, hogy színesre festik a hagyományos ciroksöprűket, akár pinket, zöldet is választhatunk. Összenevetünk: közlekedésre ezek egyáltalán nem valók, a mai boszorkányok már nem söprűn járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!