hasznos

2018.05.18. 07:00

Közeleg az adóbevallás leadási határideje

Az idén a megszokottól eltérően nem május 20-a, hanem – a pünkösdhétfő miatt – május 22-e az adóbevallások leadási határideje. Most már 5 millió embernek készített a NAV ehhez tervezetet, amely automatikusan életbe lép – bevallássá válik – jövő kedden, ha az adózó nem módosít az adatokon.

Vas Népe

A hosszabb nyitvatartás is segít Fotó: Nagy Jácint

Petkovits Anikó, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy habár a rendszer már tavaly is elkészítette a munkáltatóktól kapott adatok alapján a magánszemélyek bevallását, sokan még idén sem hiszik el, hogy ezzel nincs további teendőjük. Ha valakinek 2017-ben a munkabéren kívül nem volt más jövedelme, akkor nem kell kiegészítenie a nyilatkozatot. Előfordulhat azonban olyan adat, változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja, ezért célszerű átnézni a tervezetet és pótolni a hiányzó adatokat. Ilyen lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem.

Hozzátette, még mindig sokan vannak, akik elfelejtik megjelölni, hogy kinek ajánlanák fel adójuk 1+1 százalékát. Erről akkor is külön kell nyilatkoznia az adózónak, ha a tervezeten nem kell módosítani. Ezt legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltő programjával lehet megtenni, amely segít a kedvezményezettek kiválasztásában is. Újdonság, hogy az egyházi egy százalékról szóló idei nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egészen addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházat. A civil kedvezményezett számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást. Petkovits Anikó a leggyakoribb bevallási hibák közé sorolta azt is, hogy sokan elfelejtik kérni a nekik járó kedvezményeket. A családi és az első házasok adókedvezményén kívül bizonyos betegségek után is jár visszatérítés. Ilyen többek között a cukorbetegség vagy a laktózérzékenység. Ilyenkor az orvostól kért igazolás után ezt is külön meg kell jelölni.

Idén a NAV mintegy 150 ezer őstermelőnek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is készített bevallási tervezetet. Ez azonban esetükben csupán egy „ajánlat”. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én hivatalos adóbevallássá, erre a kitöltő program külön figyelmezteti is az érintetteket. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több 600 ezer forintnál és más adóköteles jövedelme nem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania.

A hosszabb nyitvatartás is segít Fotó: Nagy Jácint

A határidő lejárta előtt egyébként az szja-bevallási tervezetekkel és minden, szja-bevallással kapcsolatos kérdésben, problémában a megszokottnál hosszabb nyitvatartási időben segít a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának központi ügyfélszolgálata (Szombathely, Petőfi Sándor u. 22.). Május 18-áig mindennap 8.30-tól 18 óráig várják az ügyfeleket, május május 22-én, kedden pedig este 8 óráig tart nyitva az iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!