piaci körkép

2018.07.20. 07:00

Magyar dinnyét és vépi rókagombát is kínáltak a szombathelyi vásárcsarnokban

Minden magyar, legalábbis majdnem minden zöldség és gyümölcs hazai áru most a szombathelyi vásárcsarnokban – persze a déli gyümölcsök kivételek. A barack és a dinnye a sláger a héten.

VN

Halász Eleonóra azt mondja, a vásárlók keresik a hazai dinnyét, főleg kisebb darabokban viszik a nyár gyümölcsét

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– Sárgabarack, paprika, paradicsom és dinnye

– foglalta össze röviden Halász Eleonóra, mi mindent keresnek a standjuknál a vásárcsarnokban. A dinnye (is) már magyar, és mindössze 179 forintot kérnek kilójáért. Nem sokallja az árus és a vevők sem, már csak azért sem, mert a hatalmas gyümölcsöt darabokban is kimérik. Aki eddig csak szomjoltónak vette, ette a görögdinnyét, jó, ha tudja, hogy a dinnyefogyasztás a gyümölcs színe miatt is fontos: segít megvédeni a bőrt a napozás káros hatásaitól. Minél színesebb egy gyümölcs, annál több benne az antioxidáns anyag. Például a dinnyében, a paradicsomban, a sárgarépában lévő béta-karotin a bőr regenerálódását is segíti.

Halász Eleonóra azt mondja, a vásárlók keresik a hazai dinnyét, főleg kisebb darabokban viszik a nyár gyümölcsét
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A sárgabarackot sokan lekváralapanyagnak válogatták, most 799 forint kilója, az őszibarack olcsóbb, 599 forintért mérik. Külföldi áru talán csak a nektarin meg a citrom volt a csütörtöki kínálatban, azok spanyolok, az előbbinek 599, az utóbbinak 899 forint kilója. És még két kivétel, ami nem szezonális áru: egy kilogramm ecuadori banánért 399 forintot kérnek, az olasz szőlő kilója 1299 forint most. Persze nem ezek iránt a legnagyobb a kereslet. – Én gyümölcsért jövök mindig, őket nagyon szeretem, tudom, hogy oladiak, és bioterményeket árulnak – mutatta Bognárné az egyik kedvenc standját. – Most szilvát vettem, ajánlották, hogy lekvárnak is nagyon fi nom. Mindig friss az árujuk – dicsérte a helyi kínálatot. – Olyat nem árulunk, amiért nem ezzel a két kézzel dolgoztunk meg – foglalta össze az egyik helyi termelő. Az áfonya tartja az árát: 2000 forint egy kiló az apró gyümölcsből, az is magyar.

PIACI JELENTÉS

Vöröshagyma 249 forint/kg

Paradicsom 399 forint/kg

Paprika 399 forint/kg

Fokhagyma 1199 forint/kg

Görögdinnye 179 forint/kg

Sárgabarack 799 forint/kg

Őszibarack 599 forint/kg

Banán 399 forint/kg

Áfonya 2000 forint/kg

Szilva 249 forint/kg

Petrezselyem 399 forint/csomó

Salátauborka 199 forint/kg

Berakó uborka 100–299 forint/kg

A helyi kiskertekből

Vasi árut több kisebb standon is találtunk, bár továbbra sem a csütörtök a fő piacnap: sóskát 300, eltenni való uborkát 100 forintért láttunk, közben a viszonteladóknál 299 forint egy kiló a berakó uborkából. A bab több standon is, szintén helyi kiskertekből, 300-350 forint.

A gombakínálat a héten is változatos, az egyik standnál találtunk hatalmas vépi rókagombát: az árus azt mondta, jó idő volt, azért ilyen nagy. Rántottába, levesbe is ajánlotta – 4000 forint kilója. Aki lecsót tervez, 399 forintos kilónkénti paradicsom- és paprikaárral számoljon, hozzá 249 forint a vöröshagyma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!