KÖRKÉP

2018.03.23. 17:30

Vonzó alternatívája a teljes foglalkoztatásnak a rész- vagy kötetlen munkaidő, a távmunka

Egyre vonzóbb a rugalmasságot előtérbe helyező vállalati kultúra. Még mindig jóval kevesebb embert foglalkoztatnak Magyarországon részmunkaidőben, mint ahányan azt igényelnék.

Tóth Kata

Home office rendszerben jellemzően havi 1–3 napot dolgozhat otthonról az alkalmazott Fotó: Shutterstock

Nálunk a második legkevesebb

Kevesen dolgoznak Magyarországon részmunkaidőben: a 15-64 éves korú 4 millió 400 ezer emberből mindössze 191 ezret – százból ötöt – foglalkoztattak így tavaly a negyedik negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A szám uniós átlagban is nagyon alacsony: arányaiban Bulgária után nálunk van a legkevesebb részmunkaidős. Biztató azonban, hogy a kereskedelem, a multik, a kis-és középvállalkozások, alkalmanként a termelő cégek is nyitnak a rugalmas megoldások felé. Elengedhetetlen ez egy olyan környezetben, ahol hatalmas a verseny a munkavállalókért.

Home office rendszerben jellemzően havi 1–3 napot dolgozhat otthonról az alkalmazott , a munkaidő változó Fotó: Shutterstock

Home office

A rugalmas foglalkoztatás vonzó alternatívája a teljes munkaidős, határozatlan időre szóló szerződéseknek: kötetlenebb munkaidővel, a home office lehetőségével kecsegtet, és egyáltalán nem merül ki a részmunkaidőben. Különböző módokon beépíthető egy cég működésébe: ahol nem jöhet szóba a távmunka, ott a kötött munkarenden lehet lazítani.

Több partnerüknél találkoznak különböző rugalmas formákkal – adminisztratív munkakörökben hat- vagy négyórás, ezenkívül nyugdíj melletti részmunkaidős foglalkoztatással – a szombathelyi székhelyű Emberfejlesztés Kft. szervezetfejlesztő-HR vezetői, Gacs Erzsébet és Horváth Aliz. További példát is említenek: egyik zalegerszegi ügyfelüknél a támogatásukkal alakították át a beszerzői pozíciót, úgy, hogy egy részmunkaidős nyugdíjas és egy háromgyerekes édesanya megosztva látják el a munkakört, ezzel két elégedett munkatársat nyert a termelő vállalat. – A munka és a magánélet közötti kényes egyensúly, bármilyen élethelyzetben is van rá szükség, jobban megőrizhető ezekkel a formákkal, és ez nagy előny – mondják. Szerintük a nyugati országokban bevált távmunka, részmunkaidő – akár úgy, hogy egy teljes állást két munkatárs tölt be -, a kötetlen munkarend és munkaidőkeret már megjelentek a régiónkban, de teljes elfogadtatásuk még várat magára. Pedig jelentősen növelhetik a cégek munkaerő-megtartó erejét, ami kiemelt érték napjainkban.

Megbízva a munkavállalóban

- A munkáltató is tesz ilyenkor engedményt, megbízik a munkavállalójában, ha home office-ra (távmunkára) ad lehetőséget – jellemzően havi 1-3 napot dolgozhat otthonról az alkalmazott. Vannak feladatok, amelyekhez nyugalom kell, ezt nem minden munkakörnyezet tudja biztosítani. A beteg gyermekkel is otthon maradhat a szülő, miközben az elektronika segítségével el tudja látni a feladatát. Értelemszerűen ez csak szellemi pozíciók esetében lehetséges. A forma elsősorban a fővárosban terjedt el, ahol a nagyobb cégek tudatosan a létszámuknál kevesebb főre bérelnek irodát, ami költséghatékonyabbá teszi a működést; a távmunka lehetőségét ajánlva pedig megoldja a motiváció-kérdést és a munkáltatói márkát is erősíti – sorolják az előnyöket.

Erzsébet és Aliz maguk is kötetlen munkaidőben dolgoznak: teljes egészében maguk osztják be munkaidejüket, az említett home office lehetőségét is beleértve. Több kisgyermekes anyuka is van a csapatukban, akik így vezetőként és anyaként is megállják a helyüket.

A munkajogi szabályozás adott ahhoz, hogy a cégek rugalmas foglalkoztatási módokat vezessenek be, de sok minden függ az adott tevékenységtől. Nem kivitelezhető például, hogy egy termelő cégnél az adott szakember két órával hamarabb „tegye le” a műszakot, mondják a szakemberek.

Szerződésben kell megállapodni

A részmunkaidős foglalkoztatáshoz az kell, hogy a munkáltató és a munkavállaló erről munkaszerződésben állapodjon meg, megjelölve a napi munkaidő mértékét. Az utóbbiról szabadon megegyezhetnek. A kismamák munkába állását támogatja például a munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a munkáltató – a munkavállaló kérésére – köteles a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani a munkaszerződést a gyermek hároméves – három vagy több gyermeket nevelő édesanya esetén a gyermek ötéves – koráig. (Javasolhat az anya napi hatórás részmunkaidőt is, de a munkáltatónak csak a napi négy óra tartamú ajánlatot kell elfogadnia, a hat óra tekintetében szabadon mérlegelhet.) Tény, hogy a skandináv országok munkajogi szabályozása százalékosan határozza meg a részmunkaidőt, így ott létezik a 20-tól akár 85 százalékos részmunkaidő lehetősége is. A szervezetfejlesztő szakemberek bíznak benne, hogy hazánkban is egyre több munkáltató ismeri fel az ebben rejlő előnyöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!