lakáspiac

2018.09.21. 14:00

Összesen vajon hány évig kell spórolni egy lakásért Vas megyében?

Szombathelyen négy éve még öt évet sem kellett, ma már csaknem hat és felet kell dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért.

Budai Dávid

Fotó: Illusztráció

A lakáspiaci boom miatt drágultak a lakások a nagyvárosokban, igaz ez a nettó átlagfizetésekre is: Európában Magyarországon volt az egyik legnagyobb a bérnövekedés. Az Ingatlan.com elemzésében azt vizsgálta, hogy az egy megyére jellemző átlagos nettó havi kereset hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen megvásárolni egy 50 négyzetméteres lakást.

Magyarországon a fővárosban a legmagasabbak a lakásárak, az ingatlanhirdetési portálon – magánszemélyek és ingatlanközvetítők által – meghirdetett 50 négyzetméteres használt lakások átlagára szeptember közepén 29,9 millió forint volt, az azonos méretű újakat pedig 37,5 millióért hirdetik. A fővárosi nettó átlagfizetés 272 ezer forint, azaz 9, illetve 11,5 évnyi keresetből jönnek ki a szóban forgó lakások. Meglepő azonban, hogy nem a fővárosban kell a legtöbbet dolgozni a lakásokért: Hajdú-Biharban 9,2 évig kell félretenni a 178 ezer forintos nettó fizetést egy debreceni, 50 négyzetméteres használt lakáshoz, illetve 11 évig és 9 hónapig kell spórolni ugyanígy egy új lakáshoz. Az elemzés szerint Miskolcon lehet a leghamarabb összegyűjteni a használt lakások 10,6 milliós átlagárát, ami a Borsod megyei több mint 169 ezer forintos nettóból 64 hónap alatt – alig több mint 5 év – jön össze. Az új lakásoknál Eger a legjobb választás az elemzés szerint: az 50 négyzetméteres új lakáshoz szükséges alig több mint 16 millió forint 81 havi nettóból jön ki, ami csaknem hét évet jelent.

A mostani átlagkereset 60 ezer forinttal több, mint négy éve
Grafika: Tóth Szabolcs

Idén az első fél évben 195 869 forint volt a nettó átlagkereset Vas megyében. Most egy átlagos, használt, 50 négyzetméteres lakás ára 15 millió forint körül van, így ha fizetésünket 6,4 évig teljes egészében félre tudnánk tenni, mai áron már lehetne is egy használt lakásunk. A mostani átlagkereset 60 ezer forinttal magasabb, mint a négy évvel ezelőtti. 2014-ben egy átlagos, 50 négyzetméteres lakásért még 8 milliót sem kértek el, ami azt jelenti, hogy akkoriban 5 évnyi átlagkereset is elég lett volna, ez pedig óriási különbség. Csak tavalyhoz képest 14 százalékot drágultak a szombathelyi lakások, mindebből az következik, hogy a lakásárak jobban elhúztak, mint a bérek. Sőt, még a legdrágább hitelek sem tudták követni az értéknövekedést.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, az elmúlt pár évben a lakásdrágulás mértéke a nagyvárosokban átlagosan 15-20 százalékos volt, a lakáshitel-kamatok éves szintje viszont 2,6 és 11 százalék között mozog konstrukciótól függően. Ilyen feltételek mellett még azoknak is megérheti a hitelfelvétel, akiknek az ingatlan ára teljes egészében rendelkezésére áll, hiszen annak értéke gyorsabban nő, mint amit évente kamatként kell megfizetni. Ez pedig megmagyarázza a hitelfelvételi kedv emelkedését, ugyanis ma már majdnem minden második lakást hitelből finanszíroznak a vevők, akik ha nemcsak a lakások kínálatát, de a banki ajánlatokat is alaposan áttekintik, akár több millió forintot is meg tudnak spórolni az ingatlanvásárlás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!