készültség

2017.11.29. 21:16

Elrendelték a hármas készültségi fokozatot

Szinte mindenhol hármas téli készültségi fokozatot rendelt el a Magyar Közút. Az autósoknak is fel kell készülniük.

VN 

Órákig tarthat egy újabb forduló a hótolóknak Illusztráció: Unger Tamás

Bár mi egyelőre megússzuk a havazást, mától az ország nagy részén téliesre válthat az időjárás, és több helyen jelentős mennyiségű hó hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban 0-24 órás szolgálat mellett, folyamatosan látja majd el a hóeltakarítási munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Az ország 12 megyéjében számíthatnak a közlekedők télies időjárásra, éppen ezért a Magyar Közút az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendelt el 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán.

Órákig tarthat egy újabb forduló a hótolóknak Illusztráció: Unger Tamás

Ezeknél az egységeknél 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek. Mint megtudtuk, a havazásban érintett területeken szükség szerint még a téli időjárás beköszönte előtt sózni fogják az utakat. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is a gyorsforgalmi- és a főutakkal kezdik majd. A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy az intenzívebb havazásban érintett területeken időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak. A munkagépek fordulóköre akár 2-5 óra is lehet (egy munkagép körülbelül 20-50 kilométernyi útszakasz takarításáért felel), ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb öt-tíz centiméternyi hó is hullhat a burkolatra. Az autósoknak azt tanácsolják, ha még nem tették meg, akkor cseréljék le a nyárigumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában