időjárás

2017.12.11. 21:23

Egyhavi csapadék érkezhet a héten

A keddi lesz a legenyhébb nap a héten, aztán visszatér a fagyos idő. Frontok váltják egymást és sok csapadék látszik, főleg keddre és péntekre. Ha már a jövő évi időjárásra vagyunk kíváncsiak, akkor szerdától jegyezzük fel a meteorológiai tapasztalatokat.

Bakos Ágnes

A kapucnira ma biztosan nem lesz szükség, és ennek Bokányi Ádám is örül Fotó: Nagy Jácint

 

A kapucnira ma biztosan nem lesz szükség, és ennek Bokányi Ádám is örül Fotó: Nagy Jácint

- Inkább ősz, nem nevezném tavasznak. Borús lesz és csapadékos – válaszolta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője arra, hogy szokatlanul enyhe idő látszik mára. Egyes prognózisok plusz 18 °C-ot jeleztek – a szombathelyi szakember szerint inkább plusz 12 °C-os maximum várható, és a szél rontja a hőérzetet. Majd kedd estére visszatér a tél, plusz 5 °C lesz ismét a maximum hőmérséklet a hét további részében. Pontosabban a péntek még enyhe lehet – és szintén csapadékos. Nem látszik még, mennyi esőre számíthatunk, de az észlelő szerint lehet, hogy egyhavi csapadékmennyiség érkezik. A decembert nézve ez 35-40 milliméter Szombathelyen, és eddig 8 milliméter hullott. „Jobban” áll az Őrség: ott már 30-40 millimétert számoltak december 1-je óta, bár ott egyébként is inkább az 50-60 mm a havi átlag.

A péntekre ígérkező csapadék a magasabb területeken lehet havazás, sík vidéken nem valószínű – mondta el az észlelő. A napsütés minimális lesz, szerdán és a hétvégén láthatjuk a Napot. Vigasz lehet, hogy jól állunk: 27,7 napsütéses órát számolt Pétervári Tibor az elmúlt 11 napon, míg a sokévi szombathelyi átlag 60 óra körül van.

Ha napsütés nem is, de világosabb óráink biztosan lesznek – ezt nem a meteorológia, hanem a naptár jelzi, hiszen Luca napja körül van a legkorábbi napnyugta az évben. – Nem kell azt úgy felfogni, hogy sötét van. Inkább meditációs időszak – fogalmazta meg jó tanácsként Pétervári Tibor. A meditálás ideje lehet a megfigyelésé is: érdemes feljegyezni, hogy milyen időjárást hoz Luca napja, vagyis december 13. utáni 12 nap, hiszen azok a következő 12 hónap időjárásának feleltethetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!