Megyei időjárás

2017.12.04. 16:15

Nem lesz szüksége szánkóra a Mikulásnak

A héten egy napon 10 °C közelébe érhet a hőmérő higanyszála Szombathelyen, aznap még hajnalra sem ígérkezik fagy, de nem ez lesz a jellemző. Visszatekintve pedig az látszik, hogy átlagosan köszönt el az ősz.

Bakos Ágnes

A hegyekben tudja csak használni szánkóját a Mikulás, Szombathelyen más megoldást kell találnia, hogy eljusson a gyerekekhez december 6-án – mondta el az eheti csapadékvárakozásokról Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Vas megye magasabb pontjain szépen megmaradt a hó, de sem ott, sem sík vidéken nem várható jelentős utánpótlás a téli csapadékból. Eső viszont lehet és érdemes rétegesen öltözni, hiszen kedden-szerdán is plusz 5 °C körül tetőzik majd a hőmérséklet. Aztán csütörtökön élénk, erős déli szél hoz melegedést, 50-60 kilométer per óránál is erősebb széllökések látszanak. Plusz 8 °C is lehet aznap délután, hajnalra sem látszik fagy, csupán plusz 3 °C körül lesz, lehet az aznapi minimum hőmérséklet. Más előrejelzések azt mutatják, hogy péntekre tolódhat a hét legenyhébb napja.

A héten a többi hajnalon mínusz 4 és mínusz 1 °C között mérhetünk majd az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint.

Átmenetinek látszik a csütörtöki (vagy pénteki) enyhe idő, ugyanis érkezik egy markáns hidegfront. Lehűlést hoz és lehet, hogy egy kis havazást is – mondta el az észlelő. Úgy fogalmazott, összességében csapadékos december képletei mutatkoznak, 35-40 milliméter az átlag, annál több lehet idén.

A Mikulások szánkói nem havon csúsznak idén december 6-án. Fotó: Nagy Jácint

Az előző hónapra visszatekintve: teljesen átlagos volt a november csapadéka. Számok szerint: 43,4 milliméter esett, ez a sokévi átlag 102,2 százaléka. Hőmérsékletben sem lett kiugró az idei utolsó őszi hónap a vasi megyeszékhelyen: 5,1 °C lett a havi középhőmérséklet, ami 0,6 °C-kal több az 1981 és 2010 közötti novemberek átlagainál.

Naposabb volt az ősz vége, mint szokott – ez is kiderül a szombathelyi észlelő novemberi összegzéséből. A havi napfénytartam 81 óra és 42 perc lett, ez majdnem 13 órával több, mint amennyi novemberben lenni szokott Szombathelyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában