Extrém hét lett

2017.12.17. 17:00

Volt mínusz 5 és plusz 15°C

Szélsőséges időjárású napokat hozott december közepe Szombathelyre. Hiába tart már a meteorológiai tél, a hétvégéig mindössze kettő fagyos értéket jelentett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Bakos Ágnes

Fotó: VN-archív

Egy napon, 24 órán át folyamatosan melegedett a levegő Szombathelyen: hétfő hajnali négy órától 10 °C-ot melegedett a levegő, ugyanis kedden hajnalban 14 °C-ot jelentett az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyről. Ez még nappali maximumnak is extrém magas érték december derekán. Az a reggel mért érték lett egyébként a napi maximum, utána csak hűlt a levegő. A vasiak markánsan érezhették az érkező hidegfrontot, hiszen szerdán már csak „fele olyan enyhe” lett az idő: 6,3 °C volt a szombathelyi maximum.

Pétervári Tibor észlelő mindössze kettő mínuszos értéket jelentett a hétvégéig. Csütörtökön talaj mentén fagyott: mínusz 1,8 °C-ot jegyzett fel, míg hétfőn mínusz 0,8 °C volt a talaj menti minimumhőmérséklet.

Nem meglepő, hogy alig hűlt fagypont közelébe és az alá a levegő, hiszen erős szél uralta a hetet. A hét elején még 72 kilométer per órás széllökést is feljegyeztek Szombathelyen, a Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson pedig 101 kilométer per órás lökés is volt, ez volt a legerősebb szél az egész országban. A meteorológusok az erős légmozgás kapcsán a tiszta levegőre is felhívták a figyelmet, hiszen nem tudtak feldúsulni a szennyezőanyagok a levegőben. Szombathelyen a hét elején alig volt mérhető szmog, a hét második felében több órán át már zöld színt kapott Szombathelyen: vagyis nem volt a legtisztább a levegő, de nem volt még közel az egészségügyi határérték. Például köbméterenként 37 mikrogrammig felment a szálló por.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában