időjárás

2018.02.28. 07:00

4 nap alatt mintegy 20 fokot enyhül az idő, ez látszik most Szombathelyre

Szerdán már láthatjuk a napot, de újabb havazás is ígérkezik erre a hétre Szombathelyre. Marad a változékonyság, de már látszik a tavasz!

Bakos Ágnes

Holnap hajnalra -20 °C-ot jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre, aztán -9 °C-osnak látszik a péntek hajnal, de ez már a fagyos idő „lecsengése”, hiszen a hétvégén fagypont körüli értékekre ébredhetünk majd. Ami még jobb hír: szombattól pluszban alakulnak a napi maximum-hőmérsékletek. Ma, a nap második felére kiderül az ég az OMSZ szerint, bár így a hónap utolsó napján alig számít a napos órák mennyisége: feleannyi a februári napsütés, mint a sokévi szombathelyi átlag, emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Február 1-je óta mintegy 56 órát sütött a nap a vasi megyeszékhelyre, miközben 104 órát szokott átlagosan az év második hónapjában, ez az 1981 és 2010 közötti februárok átlaga.

Fotó: Nagy Jácint

A fagyos és napfényszegény napok mellett a széllel is beírja magát ez a február a meteorológiai kalendáriumba. Napokig érvényes volt meteorológiai figyelmeztetés és riasztás is Vas megyére, és be is igazolódott a várakozás. Tegnap 57 kilométer per órás volt a legerősebb széllökés Szombathelyen: a nap első órájában és 7 órakor is ilyen erejű szelet jegyeztek fel. A napokban a legerősebb széllökést hétfőn késő este érezhettük: 22 órakor 67 kilométer per órás volt a legerősebb lökés. Már enyhül a szél, éppen ezért lehet a legfagyosabb ebben a szezonban a tavasz első éjszakája.

Csapadékkal érkezik az enyhülés Vas megyébe: péntekre egész napos havazás látszik a középtávú prognózisban, néhány centiméternyi hó hullhat, de már nem lesz hófúvás. Ma már távolodik térségünktől a déli ciklon, itt marad a szokatlanul hideg levegő – de már tényleg csak napokig tart a tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!