-16 °C hétfőn

2018.02.26. 14:00

Fagyos tavaszkezdés – Mínusz 17 °C lehet Szombathelyen 

Már öt napja nem járt pluszban a levegő hőmérséklete Szombathelyen, Mátyás nem törte a jeget és a meteorológiai tavasz sem hoz (azonnal) enyhülést. Februárban már kétszer annyi volt a csapadék és fele annyi a napsütés, mint a sokévi szombathelyi átlag.

Bakos Ágnes

Fotó:Olvasónktól

Vas megye északi és déli felében is bevált az extrém hidegre vonatkozó meteorológiai figyelmeztetés, ugyanis várható volt, hogy -15 °C alá csökken a levegő hőmérséklete. Az időkép térképe szerint a Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson -16 °C volt a hétfői minimum érték, az OMSZ pedig az Őrség és Vendvidék határáról, Rábagyarmatról jelentett -15 °C-ot. Huszár József észlelő úgy kommentálta az értéket, hogy „picit hideg van”.

A megyeszékhelyen nem lett (hivatalosan) extrém hideg: -11,3 °C volt a szombathelyi minimum hőmérséklet hétfőn, talaj mentén -13,2 °C-ot jegyzett fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Csodás látvány a havas Kőszeg Fotó: Olvasonktól

Ezzel már február 22. óta nem emelkedett fagypont fölé a levegő hőmérséklete. Ilyenkor 0 °C körüli a sokéves átlaghőmérséklet – emlékeztetett a szombathelyi észlelő. Ehhez képest február 25-én -8 °C volt a napi átlaghőmérséklet a vasi megyeszékhelyen.

Február 24. is fagyos nap volt Szombathelyen, jégtörő Mátyás bőven talált törnivalót: a néphagyomány úgy tartja, hogy ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Egyelőre nincs nyoma Mátyás tevékenységének.

Várhatóan majd a hét második felében mutathatja meg magát az olvadás, addig viszont fagyoskodunk, olyannyira, hogy a leghidegebb a meteorológiai tavasz első napján, március 1-jén lehet Szombathelyen, -17 °C ígérkezik hajnalra.

Jelentős mennyiségű hó hullott az elmúlt héten Fotó: Olvasonktól

Majd szombatra és vasárnapra látszik pozitív hőméréskelti érték, de nem lesz benne köszönet, nem fog érvényesülni, mert nem lesz száraz idő – mondta el a kilátásokról Pétervári Tibor. A frissen érkező csapadék, és a hóban tárolt vízkészlet is áll majd a fagyott földeken. A hét második felében havazás, aztán ónos eső, eső érkezhet – sorolta. Pedig csapadékból kaptunk már bőven februárban: 55 milliméter hullott Szombathelyre, pedig mindössze 21 milliméter a sokévi februári átlag. A tél egésze is csapadékosabban alakul a sokévi átlagnál, Szombathelyen 100, az Őrségben 150 milliméter feletti az összeg – hosszabb távon gombaérlelő az időjárás, ennek örülhetnek a dél-vasi tájakon. Miközben dupláz a csapadék, fele annyi a napsütés: 56 órát sütött februárban Szombathelyre, miközben 104 órát szokott átlagosan az év második hónapjában.

Ahogy napok óta, úgy keddre is érvényes elsőfokú meteorológiai figyelmeztetés Vas megyére a várható hófúvás miatt, aztán kedd estére már csak élénk szelet jelez Szombathelyre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!