nyolcszor vonultak

2018.06.13. 21:20

Lakásokba is befolyt az esővíz: szivattyúztak szerte a megyében

Zivatarlánc tépázta Vas megyét: Cáktól Őriszentpéterig összesen nyolc esetben vonultak ki a tűzoltóegységek kedden este. Mára csendes eső ígérkezik térségünkben, a következő zivatar szombat estére várható.

Bakos Ágnes

Lenyűgöző fotót készített Kőszegen Schatzl Patrik

Az egységeket többségében garázsban, pincében felgyülemlett csapadékvíz eltávolításához riasztották, de volt, ahol fát döntött a viharos szél – összegezte Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a kedd esti munkákat. – Egyik eset kapcsán sem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség – emelte ki a szóvivő. A vihar nyomán összesen nyolc esetben vonultak ki a tűzoltók, az egész megye érintett volt.

Lenyűgöző fotót készített Kőszegen Schatzl Patrik

Kőszegen lakásokat veszélyeztetett az esővíz: a Rákóczi Ferenc utcában az udvarról folyt be a lakóingatlanokba. A helyi tűzoltók szivattyúzták ki a vizet. Cákon a Fő utca egyik családi házának garázsában harminc centiméter magasan állt a csapadékvíz, benne egy autó állt. Több egység is segített: a kőszegi önkormányzati tűzoltók mellett vonultak a kőszegszerdahelyi és a kőszegdoroszlói önkéntesek, kiszivattyúzták a vizet. Szintén szivattyúzni kellett az esővizet Vasváron, Halogyon és Őriszentpéteren. A megye keleti felében egy fa esett a vihar áldozatául: Csénye településen egy 15 méter magas öles fa dőlt az úttestre, a sárvári hivatásos tűzoltók darabolták fel és vitték el az útról.

Mintha egy óceán vetne hullámot az égen Fotó: Ráduly László

Szombathelynek is kijutott a viharból: kora estétől éjfélig összesen 21,2 milliméternyi csapadék hullott, és mértek 63 kilométer per órás erejű széllökést is a vasi megyeszékhelyen. Jánosházán cseresznye nagyságú jég esett: néhány percig „szárazon”, aztán sűrű záporesővel. A szilva és a még fán lévő meggy bánta a kertekben, több fa alól lapátolni lehetett a félig érett termést.

A körmendiek sem maradtak égi parádé nélkül kedden este Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

A zivatarlánc és kísérőjelenségei, amellett, hogy károkat okoztak, ijesztő képet mutattak: Kőszeg Fő teréről készült Schatzl Patrik fotója: mintha egy hatalmas hullám készülne lecsapni a városra. – Ez egy zivatarláncnak a peremfelhőzete. Mint egy porszívó, a zivatar előtti területeken szívja magába a nedvességet, alkalmanként felhőtölcsér, tornádó is kialakulhat belőle – magyarázta el a jelenséget Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő. Zivatart legközelebb szombat estére jelez Vas megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat, de ázni addig is fogunk, ma várhatóan csendes eső formájában érkezik a csapadék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!