Időjárás

2018.07.30. 09:44

Lehet még fokozni: egyre melegebb napok jönnek Vas megyébe is

Túl vagyunk az év eddigi legmelegebb napján, aztán majdnem trópusi lett az éjszaka Szombathelyen. A helyzet fokozódik: pénteken 34 °C is lehet, és a következő hét napra nem várható csapadék Vas megyében.

VN

A hétvégén fokozódott a hőség, Szombathelyen az idei legmelegebb nap lett július 29-e, azzal, hogy 32,6 °C volt a hivatalos maximum hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseiből. Ígérte a prognózis már napok óta a trópusi éjszakát, alig maradt el, hiszen hétfő hajnalban 19,7 °C volt a megyeszékhely meteorológiai mérőállomásán, trópusi éjszaka pedig akkor van, ha nem csökken 20°C alá a levegő hőmérséklete két méteres magasságban.

A hőség nem csillapodik egyelőre: Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, mert a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű. Az elsőfokú figyelmeztetés még keddre és szerdára érvényes, csütörtökön pedig még melegebb lehet, onnantól már másodfokú a figyelmeztető előrejelzés. A legfrissebb prognózis a szombatot jelöli a legmelegebb napnak a héten: 34 °C lehet délután Szombathelyen. (Ez majdnem forró, hiszen forró napról 35 °C-nál magasabb levegőhőmérsékletnél beszélhetünk.) A hétvégéig 32-33 °C lesz a szombathelyi maximum hőmérséklet, és hajnalonként sem frissül fel a levegő, hiszen a minimumok pedig 19-21 °C alakulnak.

A tikkasztó meleg mellé élénk, olykor erős szél társul, amely északi, északkeleti lesz, de meleget hoz és szárít – mondta el Pétervári Tibor szombathelyi meteorológiai észlelő. Azt mondta, erősödik az aszályhajlam, már a kiskertekben is megfigyelhető, hogy a talaj felső tíz centiméteres rétege kiszáradt. A szója levelei bepöndörödnek, így védekeznek a melegtől, „összehúzzák magukat”, a kukorica jóformán az első csövekig felszáradt már – tekintett a termőföldekre az észlelő. Azt is mondta, augusztus 8-áig nem látszik áztató eső, néhány tized milliméternyi csapadék lehet a héten, szerdán és csütörtökön, de ez nem segít a kiszáradt talajon. Ahogy a kiskertekben az öntözést, úgy a rendszeres hidratálást javasolja a meteorológiai észlelő. Nem kell egyszerre sokat inni, hanem folyamatosan, kortyolni egész nap. És érdemes megpróbálni a sivatagokban bevált receptet: a forró tea tényleg hűtésre készteti a szervezetet, ha beválik az 50 °C körüli melegben, talán a Szombathelyre ígérkező 32-34 °C-ban is segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!