Egyhavi csapadék két nap alatt

2018.08.28. 07:00

Egy kis nyár vár ránk augusztus végére

Két nap alatt érkezett egyhavi csapadék Szombathelyre, az augusztus száraz napokkal búcsúzik.

VN

A napraforgón száradnak már a levelek is

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A szeptember pedig esővel köszönt be – ez a friss prognózis Vas megyére. Kiadós csapadékot kapott Szombathely az utolsó augusztusi hétvégén: egyszer 42,3 milliméter, másodszor 10,8 milliméter esett 24-24 óra alatt – sorolta Kiss Márton észlelő a szombathelyi meteorológiai állomásról. Ezzel két nap alatt lehullott az egész augusztusra jellemző átlagmennyiség. Ezúttal Vas megye többi területe szárazabb maradt. A karneválozók kevésbé örültek, a mezőgazdasági területeken viszont jól jött az eső, mert a repce vetése előtt szüksége volt rá a talajnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentése azt írja: a növényeink zöme már jóval túl van maximális fejlettségi állapotán, például a kukoricán, a napraforgón száradnak, a szőlőn és a gyümölcsfákon pedig sárgulnak a levelek.

A napraforgón száradnak már a levelek is
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A csapadék erős széllel érkezett: Szombathelyen 57,6 kilométer per órás volt a legerősebb lökés. Tapasztalhattuk, hogy jelentősen visszaesett a hőmérséklet: míg augusztus 23-án 34 °C volt a vasi megyeszékhelyen, addig 26-án 18,6 °C lett a napi maximumérték. A héten fokozatosan javul, ismét nyáriasra fordul az idő, de a kánikula nem tér vissza a Nyugat-Dunántúlra – tekintett előre Kiss Márton. Csütörtökig napsütéses meleg lesz, aztán változékonyra fordul az idő, csapadék is várható, de nem olyan heves és nagy mennyiségű, mint a múlt hét végén volt. Csípős hajnalokkal kezdődnek a napok a hét első felében: Szombathelyre 10-12 °C-os minimumok látszanak, a délutánok pedig 26-29 °C-ot hoznak.

Aztán a felhők miatt enyhül a hajnal és hűvösebb lesz a nappal: 25 °C körül mérhetünk, késő nyári idő lesz a hét második felében, hajnalonként pedig 15 °C körül mutatnak majd a hőmérők. Így köszön el az augusztus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában