Vas megyei időjárás

2018.09.17. 17:30

Visszaszámolhatunk az igazi őszig - Látható közelségben az első fagyok

Péntekig tart ki itt nyugaton a kellemes, nyárias idő, aztán ránk zúdul az igazi ősz. Nem panaszkodhatunk: nyári napokból másfélszer annyi volt már idén, mint szokott. Most pedig már látható közelségben vannak az első fagyok. 

Bakos Ágnes

Fotó: Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő

– Péntekig marad a nyárias idő, 27 °C körül lesz a maximum hőmérséklet

– kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Azért ez már nem az a nyári meleg, hiszen 19 óra után, miután lemegy a nap, már nagyon gyorsan hűl a levegő. A földeken most kihasználhatják a száraz, meleg időt: sokan aratják a napraforgót, a kukoricát, sorolta az észlelő.

Fotó: Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő

Péntekig még kényelmesen dolgozhatnak a gazdák, addig hivatalosan is nyári napok várnak ránk. Egyébként már száz felett van a nyári napok száma idén, plusz ez a néhány nap is hozzáadódik, miközben 65 az átlag egy évben – vagyis másfélszeresen „teljesített” már 2018 ebből a szempontból.

A frontok egyelőre elkerülnek minket, anticiklonban vagyunk. Péntekig napközben mérséklet, időnként élénk délnyugati szélre számítsunk, de az éjszakákra lecsendesedik a szél. A nagy hőingás is az anticiklon sajátja: 15 °C-os különbség is adódhat, hiszen tegnap is 12 °C volt a szombathelyi minimum érték. Vas megyében egyelőre nem hűlt 10 °C alá a levegő, még Pornóapátiban sem, ahol egy völgyben mérő műszer adja rendre a legalacsonyabb vasi értékeket.

Fotó: Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő

A nagy hőingás megterhelő a szervezetnek, aztán az időjárás változásaira érzékenyek számára a hétvége is tartogat kihívást:

– Most 12 °C-ot ad az előrejelzés szombatra, nappali maximum hőmérsékletnek – mondta Pétervári Tibor. Vagyis a legmelegebb órákban mérhetünk majd olyan értékeket, mint a napokban hajnalonként. Akit megvisel az időjárás-változás, az készüljön már most, amennyit tudnak, pihenjenek az idősek – tanácsolja az észlelő.

Fotó: Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő

A szombat nemcsak hűvös, hanem felhős, szeles és csapadékos is lesz. Hogy mennyi esőre számítsunk, az bizonytalan, most 5 milliméter körül jeleznek a prognózisok. – A harmatpont hétfőn és kedden látszik először negatívban – tekintett előre a szombathelyi észlelő. Ez azt jelenti, hogy látható közelségben vannak az első fagyok, de nem azt, hogy biztosan mínuszban mérhetünk a jövő hét elején. Sőt, vasárnap és hétfőn majd kicsit enyhül az idő, 15 °C körül alakulhat a maximum hőmérséklet. Még előbbre tekintve Pétervári Tibor azt mondta: azért lesz még jó idő októberben is.

Fotó: Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!