Időjárás

2018.10.29. 17:30

Szeles, de enyhe idővel köszön el az október

A nyugati határszélen nem várható, hogy nyári napot jegyezhetünk fel a héten, de fázni nem fogunk. Felhős, olykor esős időt hoznak az utolsó októberi napok, fagyra még nem kell készülni.

Bakos Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Változékony, szeles, enyhe, ez a három szó jellemzi a hét időjárását, kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Szeles főleg a hét első felében, erős, olykor viharos déli, délnyugati, délkeleti szél, ebből adódóan gyakran változik a felhőzet felettünk. Eső is lehet, kevés csapadék látszik, alapvetően felhős idő lesz. – Talán november 2-án északkeletire fordul a szél és gyengébb lesz – tekintett a hét végére. Enyhe délutánok várnak ránk, bár nem annyira, mint a délkeleti országrészben: a nyirkos, szeles időben 17 °C körül tetőzik a hőmérséklet.

A felhőknek köszönhetően fagy egyelőre nem fenyeget, 10 °C körül lesz a napi minimum. – Ha lassul a szél, meg kicsit jobban kitisztul, akkor 5 °C-ig lemegy, de erősebben nem – mondta az észlelő. – A búzák szépen kikeltek az eső hatására, a búzát azért nem kell félteni, az enyhe időben behozza a lemaradást, még meg is erősödhet, amíg jön a hideg, de egyelőre olyat nem látok – tekintett a földekre Pétervári Tibor. Azt mondta, egyik napról a másikra érkezik majd a tél, ha addig nem, lehet, hogy majd november végén, Erzsébet és Katalin nap környékén. – Éppen hívott egy hölgy, hogy kint hagyhatja-e még a kannavirágait. Mondtam, csak hagyja még kint, ott a legszebb, november 7-éig, 10-éig nem látni komoly lehűlést – mondta még el az észlelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában