Novemberi hóesés

2018.11.19. 08:07

Hóemberek támadása várható – Erzsébet havat hozott Vas megyébe

Havas lett a táj Vas megye egy részén. Nem kiadós és nem is tartós havazás érkezett, de ez már a tél és mivel Erzsébet napja van, fehér lehet a karácsony.

Bakos Ágnes

Hószállingózást jeleztek Vas megye déli feléből és az Alpokaljáról is már vasárnap, hétfő reggelre pedig Szombathely is kapott kevéske téli csapadékot: Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője lepel mennyiségű havat jelentett kevéssel 5 óra előtt, aztán 8 órára 1 centiméteres lett a hótakaró.

Fotó: Horváth Iza

Közben az Őrség és a Vendvidék határán, Rábagyarmaton több hó esett és maradt: Huszár József észlelő azt írta, másfél centis hó maradt a talajon, a tereptárgyakon 2 centiméteres volt a hóvastagság november 19. hajnalán. Aztán reggel azt írta: „Nedves tapadó hó a tereptárgyakon, látás 1100 méter. Szinte egész éjjel hullogatott a hó. Az út előttem vizes, nem nyálkás. Hóemberek támadása várható.”

Fotó: Horváth Iza

A hőmérséklet maximuma +2 °C körül várható Szombathelyen, vagyis nem olvad el azonnal a lehullott téli csapadék, bár az OMSZ vasi prognózisa szerint esőre vált napközben.

Fotó: Bakos Ágnes

Nem mindegy, hogy milyen az idő ilyenkor, Erzsébet napján, ugyanis a népi megfigyelések szerint, ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik.

Fotó: Nemes Judit

8.00

Kőszegen lepel2 centiméter hullott, a Kőszegi hegységben a Hörmannok környékén, 700 méter felett 3-5 cm volt a hóvastagság reggel 8 órakor.

 

9.00 Körmendi hóesés

 

10.00 Téli anziksz

 

11.30 Havazás a szombathelyi Csónakázó tónál

Mandarin réce a Csónakázó tóban:

Ön is készített fotókat az első hóesésről? Küldje el nekünk a [email protected] címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában