Időjárás

2019.01.08. 12:00

Szeles vízkereszt: jó termés ígérkezik

Alig kezdődött el az év, de már hat szélviharos nap volt Szombathelyen – összegezte az első idei napokat Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Bakos Ágnes

Havat, havasesőt ígér ez a hét is

Fotó: Unger Tamás

Viharos volt a szél vízkereszt napján is – ennek viszont örülhetünk. Legalábbis a népi megfigyelések szerint ha szeles vízkereszt napja, az jó termőidőt jövendöl. Nem volt fagy január 6-án, csak talaj mentén, ha hihetünk a sokéves népi időjárásjóslatoknak, akkor ez azt jelenti, hogy nem lesz hosszú a tél.

Havat, havasesőt ígér ez a hét is
Fotó: Unger Tamás

Ami már most biztosnak látszik: – Kedden +1-2 Celsius-fok lesz napközben, talán szerdán kevesebb lesz a csapadék, csütörtökön megint eshet hó. Akkor megélénkül az északi szél. Hétvégén gyengül a szél, meg a jövő hét elején is, akkorra enyhülés látszik, eső érkezhet, aztán megint lehűlésre számítsunk – vázolta a kilátásokat. A melegfronti hatást hidegfront váltja, az időjárási helyzet kedvez a megfázásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!