helyi időjárás

2019.01.22. 07:00

Szerdán jöhet a hó, bár Vince még fénylik

Keddre ígérkeznek a hónap utolsó napos órái, persze lesznek azért felszakadozások, de havat hoz a hét és fagyot.

Bakos Ágnes

– Ha fénylik Vince, tele lesz a pince, a borászoknak nem baj, ha napos idő van – hívta fel a figyelmet a január 22-ei napsütésre Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Merthogy napsütés ígérkezik még mára. – A felhők és a ciklonok között átmeneti felszakadozások lesznek, de tartós derült idő nem nagyon várható szerdától – tekintett előre az észlelő. Mediterrán ciklonok határozzák meg időjárásunkat, itt, nyugaton szerdára látszik havazás, hogy mennyi, az bizonytalan. Szélre szerdától szombatig számítsunk. Holnap és csütörtökön egész napra fagy ígérkezik, pénteken és szombaton 1-2 °C lehet pluszban délután. Kevés fagy Piroska napjára, 18-ára is jutott.

Sokszor ígért már szelet az ég vöröslő alja Fotó: Szendi Péter

Vagyis nem egyértelmű a népi megfigyeléseken alapuló előrejelzés, hiszen úgy tartják, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy. Hasonló kétségek között hagy minket Pál: hagyományosan „pálfordulást” ígér az időjárás január 25-ére. Idén gyökeres változás nem látszik, de csapadékosabbra, borongósabbra fordul az időjárás. – Az már a középtávú előrejelzésekben látszott, hogy a hónap vége, vagy február eleje csapadéktöbbletet hoz, meg átlag körüli vagy kissé hidegebbet – mondta el Pétervári Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!