Száraz volt a március

2019.04.02. 07:00

Felhőtlen tavaszkezdés – Majdnem 175 napsütéses óra

A sokévi átlagnál melegebb, sokkal szárazabb és egyben fagyos lett az idei március Szombathelyen, derül ki a hónapösszegzésből. Április első hete változást hozhat: fagyra nem, csapadékra viszont végre van kilátás.

Bakos Ágnes

Nem volt olyan meleg márciusban, mint amilyen magas értéket februárban mérhettünk Szombathelyen – ez persze nem általános megállapítás, hanem a legmagasabb maximumértékre vonatkozik. Márciusban 21,4, míg februárban 22,6 Celsius-fok volt a mért legmagasabb napi ma­ximum-hőmérséklet Szombathelyen – ez is látszik Pétervári Tibor összesítéséből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője azt írja: a 8,3 Celsius-fokos középértékkel 3,1 Celsius-fokkal lett melegebb az év harmadik hónapja, mint az 1981 és 2010 közötti márciusok voltak. A hőmérsékleti szélsőségek sorolásából kiderül, hogy a hónap vége vált különösen mozgalmassá: a legmagasabb márciusi értéket 24-én, a legalacsonyabbat 21-én jegyezte fel az észlelő: 24-én még 21,4 Celsius-fokot, három nappal korábban mindössze mínusz 4,9 Celsius-fokot mért. Aznap volt talaj mentén is a legalacsonyabb érték, mínusz 9,6 Celsius-fokkal. Az összeírás részletezi: 7 fagyos és 22 talaj mentén fagyos nap jutott Szombathelynek az első tavaszi hónapban.

Feleannyi csapadék sem hullt, mint amennyi márciusban szokott, 14,8 millimétert mértek, ez alig 46 százaléka a sokévi márciusi átlagnak.

A napelemek dolgozhattak, a virágok nyílhattak: a sokéves márciusi átlagnál 41 órával és 24 perccel több napsütést kapott Szombathely Fotó: Szendi Péter

Elégedettek lehetünk viszont a napsütéses órák számával, majdnem másfélszer annyit sütött a nap, mint más hasonló időszakban. Szám szerint 174 órát és 42 percet, ez 41 órával és 24 perccel több, mint amennyit az 1981 és 2010 közötti márciusokban feljegyeztek.

Az első áprilisi hét a várva várt csapadékot hozhatja az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre kiadott prognózisa szerint. Olyannyira, hogy a teljes márciusban hullott mennyiség megduplázódhat pénteken és vasárnap összesen, persze ennek valószínűsége még bizonytalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában