Időjárás

2019.04.16. 07:00

Igazi tavasszal érkezik a húsvét

Huszon­három éve ilyenkor tízcentis hónak „örülhettünk” Szombathelyen, idén viszont tavasziasabb arcát mutatja az április közepe: napsütéses, száraz húsvétra számíthatunk. Az aszály enyhült valamelyest, a pollenterhelés és az UV-sugárzás pedig erősödik.

Bakos Ágnes

Áprilisban 24 milliméternél tartunk, a sokévi áprilisi átlag pedig 40-42 milliméter – mondta a havi csapadékhelyzetről Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője. Emlékeztetett a tavalyi áprilisra, amikor mindössze 9,2 milliméter esőt kapott Szombathely – és bár február óta aszályt jelenthetünk, áprilist nézve a tavalyinál már most jobb a helyzet. A meteo­rológiai szolgálat agrometeorológiai jelentése szerint Vas megye nagy részén a talaj felső 20 centiméteres rétege 61 százalékosan telített nedvességgel. Az aszályindex csak Bük környékére jelöl enyhe, de legfeljebb közepesen aszályos foltokat, egyébként nincs aszály Vas megye legnagyobb részén.

Kevéske, de tényleg csak elenyésző, ahogy a meteorológiában fogalmaznak, „nyom” mennyiségű eső lehet a héten: csütörtökön gomolyoghatnak, sodródhatnak be fölénk minimális csapadékot adó felhők. Egyébként szárazabb levegő érkezik. – Anticiklon van a Skandináv-félsziget felett, ennek déli peremén érkeztek a nedves léghullámok, most már azok inkább szárazak – mondta az időjárási helyzetről az észlelő. Kedden átmenetileg déli, majd szerdán ismét északkeleti és élénk szél ígérkezik, aztán szélcsendesebb napok jönnek. Napos időre számíthatunk, ami ránk is fér, hiszen keveset sütött a nap a múlt héten, mindössze 58 óránál tartunk. Átlag körüli hőmérsékleteket hoz a húsvét: a hét elején 15 Celsius-fok körül mérhetünk délutánonként, aztán a hét második felében 16–19 Celsius-fok lesz. A szélcsendes éjszakák után hűvös hajnalok lesznek – mondta még Pétervári Tibor. A hőmérsékletet nézve is érdemes a tavalyi áprilisra pillantani: rekord volt a második tavaszi hónap, 15 Celsius-fokos középértékkel.

Virágporgyűjtő időjárást hoz a nagyhét, a távolabbi kilátások még bizonytalanok – mondta az OMSZ
szombathelyi észlelője Fotó: Szendi Péter

Húsvétból jutott már Szombathelynek nyári is, de volt hózáporos is, persze nem mindegy, hogy március végére vagy április közepére esett-e. – Bár nem húsvét volt, de extrém. 1996-ban április 14-én reggel 10 centiméteres hó volt a térségben. Sőt Vas megye északi részén még hóátfúvás is volt – idézte fel a szombathelyi észlelő. Ma-holnap ne számítsunk hóra, a száraz, napos időben pedig várhatóan fokozódik a pollenterhelés. Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a platán pollenszórása magas, míg közepes számban mutatkozott a szombathelyi pollencsapdában a juhar, a kőris, a tölgy és a fűz virágpora. Alacsony számban mértek a kültéri allergén gombák spóraszámából a szombathelyi levegőben. Az UV-sugárzás a hét elején legfeljebb közepes szintet ér el: a mára prognosztizált érték a 10-es skálán 3,5 körüli a Dunántúlra.

Ami a távolabbi, húsvét utáni kilátásokat illeti, azok még bizonytalanok. Az mindenesetre nem valószínű, hogy felülírja az idei év Szombathely 81 éves áprilisi hidegrekordját: az mínusz 5,6 Celsius-fok, 1938. április 23-án mérték. A fagyosszentek odébb vannak, talán nem küldenek „maguk elé” ilyen extrém mínuszokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában