időjárás

2019.10.22. 07:00

Orsolya szép időt ígér

Ha hihetünk az október 21-ei időjárási jóslatnak, vagyis Orsolyának, akkor karácsonyig kitart a szép idő. A meteorológusok ennyire előre nem jeleznek, de az biztos, hogy novemberig marad a délutánonként szinte nyarat idéző időjárás Vas megyében is.

Bakos Ágnes

Kerékpározásra, de még napozásra is alkalmas lesz az idő novemberig Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

– Északnyugat-Európa felett ciklon örvénylik, ennek előoldalán dél-délnyugati az áramlás hosszú napok óta. Amikor gyengül az áramlás, messzebb kerül tőlünk a ciklon középpontja, akkor erősödik az anticiklon – vázolta a most uralkodó időjárási helyzetet Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az anticiklon napok óta tart és a héten is meghatározza az időjárásunkat. A szeles napok után a csendes és enyhe időben a Nyugat-Dunántúlon ismét erősödik a ködhajlam. Vas megyében bárhol lehetnek sűrű ködfoltok, amelyek lassan oszlanak fel. Ilyen helyzetben 20 Celsius-fok alatt marad a maximum, ha és ahol viszont már délelőtt kisüt a nap, akkor és ott 23-24 Celsius-fok lehet délutánonként. Hiába a rendkívül enyhe napok, a hónapban Szombathelyen október 1-jén volt a legmelegebb: 24,8 Celsius-fokot mért akkor Pétervári Tibor. Az elmúlt napokban sorban dőltek meg az országos melegrekordok, de nem Vas megye az új rekorder. És a hétre jelzett 27-28 Celsius-fokos maximumokra sem itt, Vas megyében, hanem a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön készülhetnek – mondta el az észlelő.

Kerékpározásra, de még napozásra is alkalmas lesz az idő novemberig Fotó: Unger Tamás

A héten csapadékra az esetleges ködszitáláson kívül nem kell számítani, ez a magasnyomásos légköri helyzet pedig október utolsó napjáig nem változik. És hiába nincs front és érdemes töltekezni a napsütéssel, azért melegfront jellegű hatása lehet a rendkívül enyhe időnek, ez fejfájást, fáradékonyságot okozhat – mondta még a szombathelyi észlelő.

Ha hihetünk a népi megfigyeléseknek, akkor karácsonyig kitart a szép idő, ugyanis úgy tartották: ha október 21- én, Orsolya napján szép az idő, akkor az szinte az év végéig úgy marad. Ugyancsak Orsolya napjához kapcsolódik, hogy ilyenkor már le kell szedni a káposztát, betakarítani a kerti veteményeket, nehogy egy nagyobb eső kárt tegyen bennük. Az biztos, hogy a csapadékmentes napok jól jöttek és jól jönnek a földeken, látszik az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentésében. A kukorica aratása a végéhez közelít, a betakarításhoz és a szőlő éréséhez is ideális a meleg idő, azonban a repcének és az őszi kalászosoknak már egyre nagyobb szüksége lenne egy kiadós csapadékra. Ez egyelőre nem látszik a prognózisokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!