rekordmeleg lehet?

2020.02.18. 07:00

Márciusi időt idéz továbbra is a február

Rekordmeleg lehet az idei február, ha a hónap vége nem hoz igazán télies fordulatot, ezt majd Mátyás eldönti. Mindenesetre kedden füleljünk a pacsirtákra.

Bakos Ágnes

Nyílnak a tavaszi virágok. A héten sem fog téliesebbre váltani az időjárás Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Foto: CSG

– Inkább márciusiak az értékek, eddig a maximumok átlaga 11 Celsius-fok februárban, középhőmérsékletben a márciusi átlag felett vagyunk – kezdte az időjárási helyzetről Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Márpedig a héten nem fog téliesebbre váltani az időjárás, vagyis jó eséllyel rekordközeli lehet összességében a február.

Ma hidegfront érkezik. Kedden és szerdán lesz gyakran erősen felhős az ég, és akár többször is lehet kisebb eső, futó záporeső. A szél délnyugati és északnyugi irányból élénkülhet meg, viharos erejű légmozgás nem várható, bár szerdán erős lökések lehetnek. A kedd-szerdai csapadék után a hétvégéig kevesebb lesz a felhő, több lesz a napsütés. Jelentős mínuszokkal nem kell számolnunk: szerdán, csütörtökön és pénteken általában kevéssel 10 Celsius-fok alatt alakul a napi maximum hőmérséklet, mondta az észlelő, és jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre kiadott előrejelzése is.

A szerdai időjárás a népi megfigyelések szerint mérvadó lesz: hiszen február 19-e Zsuzsanna napja. Úgy tartják, hogy ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz. Kicsit árnyaltabb előrejelzés is kapcsolódik a naphoz: a néphit szerint ha ekkor magasan száll a pacsirta, akkor hamarosan megjön a jó idő. És ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet. Azonban ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél. A pacsirta röptét tehát holnap kell figyelni, ami pedig a számításokon alapuló előrejelzést illeti, a hétvégére ismét megenyhül az idő.

Nyílnak a tavaszi virágok. A héten sem fog téliesebbre váltani az időjárás Fotó: Cseh Gábor

Szombaton 10 Celsius-fok körül mérhetünk majd, aztán vasárnap 14-15 Celsius-fok lesz a legmelegebb órákban, akkor megint megélénkül majd a délnyugatias áramlás. Fagy a hét közepén lehet, szerdától szombatig lesznek csípősek a hajnalok.

Az agrometeorológiai jelentés azt írja: az őszi vetések továbbra is jól telelnek, eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Komoly gondokat okozhat, hogy a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította az idei télen kemény hideg.

Ahogy az enyhe idő hőmérsékleti rekordot ígér februárra, úgy a napsütés mennyiségére sem lehet panaszunk 2020 második hónapjában. Már nyolcvan körüli a napos órák száma, száz fölé érünk márciusig – számolt az észlelő. Persze a hónap vége hozhat meglepetést – például Mátyással. Ugyancsak fontos népi megfigyelés kapcsolódik február 24-éhez. A régi megfigyelések szerint Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál, mármint jeget. Vagyis fagyos idő esetén olvadás következik és fordítva. Pásztorok megfigyelése alapján ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig fagy. De ez már a jövő hét időjárásához tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!