citromsárga riasztás

2021.03.16. 06:54

Viharos szél és eső vár ránk Vas megyében

Citromsárga riasztást adtak ki Vas megyére is, az Országos Meteorológiai Szolgálat erős széllökéseket, várhatóan 70 km/h-s légmozgást jósol nekünk a mai napra.

omsz.hu, idokep.hu

Pétervári Tibor meteorológiai észlelő a szombathelyi állomás műszerei között küzd a széllel

Fotó: Szendi Péter

Napközben újra egyre nagyobb területen erősödik meg az északi, északnyugati szél, amelyet főleg a Dunántúlon és a Bodrogköz térségében viharos (ált. 60-75 km/h) széllökések is kísérik. A Bakony és a Balaton környékén ennél erősebb lökések is várhatók. A délutáni órákban a Dunántúlon és a középső országrészben kialakuló záporok (esetleg hódarazáporok) környezetében is előfordulhatnak 70 km/h-t meghaladó széllökések, sőt, egy-egy helyen kis eséllyel akár az ég is megdörrenhet.

Kedden az ország keleti felében felhős, borongós időre számíthatunk, a Dunántúlon viszont hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol van kilátás. A Tiszántúlon többfelé az eső is eshet, máshol elszórtan futó záporok, a hegyekben néhol esetleg hózáporok zavarhatják átmenetileg a naposabb időszakokat. Élénk, erős, nyugaton, északnyugaton viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Hajnalban -4 és +4, napközben 5 és 12 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán nyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol felhősebb, borongósabb időre van kilátás. A keleti országrészben esőre, helyenként havas esőre is készülni kell, máshol csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok, helyenként hózáporok. Az északi-északnyugati szelet élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul.

Csütörtök reggel néhol még gyenge eső, havas eső előfordulhat, majd napközben már számottevő csapadék nem valószínű. Hosszabb napos időszakokra északkeleten van kilátás, máshol több felhő lehet az égen. Még többfelé lehet élénk, erős az északias szél. Reggel többfelé fagyhat, délután 5-10 fokot mérhetünk.

Pénteken gyakran lehet felhős az ég, de számottevő csapadék nem várható, csupán egy-egy helyen alakulhat ki átmenetileg kisebb zápor, esetleg hózápor. Veszít erejéből a szél. Reggel sokfelé fagyhat, délután pedig 4-9 fokra van kilátás. Szombaton egy hidegfront érkezhet feltámadó északias széllel, elszórt hózáporokkal, pár fokos lehűléssel – írja az idokep.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában