előrejelzés

2021.05.05. 07:53

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerdán Vas megyében – Jégeső sincs kizárva

Ráadásul a zivatarok mellett a délutáni órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

vaol.hu

Zivatarfelhők Kőszeg és környéke felett fotók: Ráduly László

Forrás: Ráduly László

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nap első felében főleg vékony magasszintű felhőzet lesz az égen, de a keleti határszélen és északon több lesz a felhő. Délelőtt fokozatosan megvastagszik a felhőzet, kora délutántól pedig északnyugat felől többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is. A Dél-Alföldet és a Tiszántúlt csak az esti órákban éri el a csapadék, itt várható a legkevesebb mennyiség is. A délnyugati szél sokfelé megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik, miközben egyre nagyobb területen fordul át északnyugati irányba. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul. Késő estére 8, 16 fokra hűl le a levegő.

Fotó: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, vagyis citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas megyére a zivatarok veszélye miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett jégeső is előfordulhat. Egy másik időjárási jelenség miatt is aggódnunk kell, ugyanis a délutáni órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Orvosmeteorológia

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!